Znamy alternatywy dla mleka krowiego, to mleko pochodzenia roślinnego, które zaczyna być coraz bardziej popularne. Jest doskonałą alternatywą dla mleka krowiego, którego spożywanie w nadmiernej ilości może przynieść szkody dla zdrowia. Picie mleka powoduje problemy zdrowotne takie jak osteoporoza, a hormony zawarte w mleku krowim zwiększają zachorowalność na nowotwory, w szczególności na raka jajnika, raka piersi i raka prostaty. Ponadto występuje zatrzymywanie wody, wzdęcia, problemy gastryczne oraz to czego boją się wszystkie kobiety- cellulit. Nie musisz rezygnować z mleka wystarczy zamienić je na alternatywę w postaci mleka roślinnego.
Spis treści
Wady mleka:
- laktoza, której nasz organizm nie trawi. Enzym o nazwie laktaza zaczyna być nieaktywny od około 5 roku naszego życia i powoduje szereg negatywnych skutków (wzdęcia, zgaga, problemy z wchłanianiem witamin, problemy jelitowe, zatrzymywanie wody, śluz podskórny)
- kazeina z mleka nie jest nie tolerowana przez ponad połowę społeczeństwa – dobrze zrobić badania na nietolerancje kazeiny
- sposób w jaki produkowane jest mleko pozostawia wiele do życzenia- pasteryzacja, hormony, antybiotyki, pasze gmo
- alergie – mleko zawiera kilka substancji, które mogą uczulać. Alergie występuja najczęściej się u małych dzieci
- obecnie mleko jest bezwartościowym płynem, który dostarcza wiele niekorzystnych produktów anty odżywczych dla naszego ciała
Przedstawiamy 5 najlepszych alternatyw dla mleka krowiego:
1. Mleko sojowe
Było pierwszym zamiennikiem mleka krowiego. Spośród wszystkich zamienników mleka krowiego, sojowe przoduje w ilości białka. Jest też bardzo sycące. Polecane jest szczególnie osobom, które dbają o zdrową sylwetkę. Mleko sojowe jest źródłem potasu. Trzeba jednak uważać na podróbki tzw, napoje sojowe, które z mlekiem nie maja nic wspólnego. Mleko sojowe zawiera ponadto odporne na trawienie węglowodany oligosacharydy. Skutkiem ubocznym ich trawienia są wzdęcia i gazy.

pinterest.com
2. Mleko migdałowe
Jest niskokaloryczne ( 60 kalorii w szklance 250 ml ) Bogate w witaminę E, która wspiera funkcjonowanie mózgu i regenerację mięśni. Działa również jako przeciwutleniacz. Wadą jest to, że w większości nienabiałowych artykułów, mleko migdałowe może zawierać emulgatory takie jak karagen, który źle wpływa na układ pokarmowy.

pinterest.com
3. Mleko kokosowe
W porównaniu z pełnotłustym mlekiem kokosowym z puszki, wersja płynna jest o wile mniej kaloryczna. Mleko kokosowe można z dodać do owsianki, zup, koktajli i naleśników. Niestety mleko kokosowe zawiera bardzo mało białka. Niewielka ilość białka powoduje, że mleko kokosowe jest mniej sycące i zawiera mniej kalorii niż tradycyjne mleko.

pinterest.com
4. Mleko ryżowe
Jest hipoalergiczne. Mleko ryżowe jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób z wrażliwością na nabiał, orzechy lub soję. Mleko ryżowe jest często wzbogacone w wapń i witaminę. Niestety zazwyczaj ma wyższy poziom węglowodanów niż inne rodzaje mleka. W zależności od pochodzenia ryżu może zawierać arsen, który może powodować nowotwory i zwiększa ryzyko chorób serca.

pinterest.com
5. Mleko konopne
Mleko konopne zawiera wyższy poziom tłuszczów omega-3 niż inne napoje mleczne. Ma dobry wpływ na kondycję serca. Mleko konopne jest też dobrą alternatywą dla wegan poszukujących źródeł niemięsnych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest dobrym źródłem żelaza oraz nie posiada typowych alergenów takich jak orzechy, nabiał, soja czy gluten. Wadą jest niestety cukier dodawany przy produkcji ( syrop ryżowy i cukier trzcinowy ).

pinterest.com
(źródło: theveganwoman.com, healthyblenderrecipes.com)
1 komentarz
Czyli zostaje zabielacz do kawy.