Amerykańska kuchnia może z pozoru nie wygląda na wielce wyszukaną. Wszyscy kojarzymy Stany z wielkimi porcjami tłustego, niezdrowego jedzenia. A jednak ich klasyki na dobre weszły do światowego menu i różne wariacje popularnych dań lunchowych są odtwarzane na całym świecie. Chcecie poczuć się jak w amerykańskiej ,,diner’’, gdzie siedząc na czerwonej kanapie zamawiacie kolejną dolewkę kawy? Wyszukaliśmy dla Was wpisy – wskazówki! DIY!
Spis treści
Ulubieniec dzieci
Absolutnym klasykiem kuchni amerykańskiej jest makaron z serem, czyli słynny mac’n’cheese. Na blogu Lawendowy Dom został okrzyknięty ulubieńcem dzieci. Beata, mama trzech córek, po raz kolejny pokazuje, jak zaangażować tych młodszych domowników we wspólne gotowanie, a nawet zupełnie oddać im pałeczkę w tej kwestii. Autorka regularnie dzieli się prostymi przepisami i sposobami na rekreację z dziećmi. W tym makaronowym wpisie (znajdziecie go tutaj) jej środkowa córka, Marina, serwuje aromatyczny mac’n’cheese, którego przygotowanie zajmuje tyle, ile gotuje się makaron.
Mac and cheese – makaron z sosem serowym. Nastolatki do kuchni!
Do przyrządzenia sosu potrzebna jest cebula, żółty ser, śmietana i bulion. Makaron – taki jak lubicie, chociaż rurki i świderki sprawdzają się najlepiej. Blogerka poleca ten przepis szczególnie w sytuacjach, gdy czasu jest mało, a głodnych brzuszków sporo. Historycznie mac’n’cheese jest bardziej skomplikowany. Przyjmuje się, że to prezydent Thomas Jefferson ,,przywiózł’’ go z Europy i wprowadził do amerykańskiej kuchni. Inna szkoła mówi, że to zasługa firmy Kraft i jej pakowanych posiłków. Jedno jest pewne – to król comfort food, i tyle.
Król kanapek
Burgera nikomu nie trzeba przedstawiać. Najprostsze, najpopularniejsze z szybkich dań świata. Czy na pewno? Dorotka twierdzi inaczej! Na kanale ,,Menu Dorotki’’ burger został totalnie obnażony. Autorka specjalizuje się we vlogach przybliżających przeróżne dania, ale w sposób wręcz drobiazgowy. Czego unikać, na co zwrócić uwagę, co robić krok po kroku? I tym samym sposobem na warsztat wzięła popularne mięsne kanapki. Sam przepis jest bardzo ciekawy i przepyszny, ale nie to jest najlepsze w tym odcinku.
Burger to podstępna bestia i cała sztuczka tkwi w detalach. Dorota wskazuje więc czym kierować się przy wyborze mięsa, jaką zachować kolejność przygotowywania składników, czy po co właściwie potrzebny nam do burgerów papier do pieczenia? Więc jeżeli jesteście fanami szczegółowych instrukcji, ciekawych porad i sprawdzonych przepisów, to od wspaniałego amerykańskiego burgera dzieli Was tylko jedno kliknięcie… w przycisk play pod filmikiem Doroty.
Stosik wspaniałości
Na podium nie może zabraknąć też puszystych, tonących w syropie klonowym naleśniczków. Amerykańskie pankejki różnią się od naszych placków rozmiarem i konsystencją. To proste danie może być jednak nieźle podkręcone. Tu absolutny majstersztyk proponuje Justyna, prowadząca instagramowe konto ,,Wegujemy’’. Autorka w swoich przepisach odtwarza znane dania, ale z roślinnym twistem. Możecie zajrzeć do niej po inspiracje, testy wegańskich produktów czy przede wszystkim – po proste przepisy. Jej amerykańskie naleśniczki oszałamiają już samym wyglądem.
To połączenie ukochanego na świecie brownie z owsianym ciastem naleśnikowym. Są mocno czekoladowe, ale jednocześnie zdrowe. Całość dopełnia wegańska śmietana i kokosowa nuta towarzysząca przy każdym kęsie. Jeżeli trochę boicie się roślinnych eksperymentów w tradycyjnych daniach, to Wegujemy jest na pewno kontem, które te lęki rozproszy. Niby amerykańsko, a jak fit!
Urokiem znanych i nieskomplikowanych dań jest właśnie to, że można je odczarować na wiele sposobów. Na pewno amerykańskie hity lunchowe zupełnie inaczej smakują za oceanem, ale sięgajcie po nasze rodzime składniki wykombinujcie sobie ucztę rodem z USA. Takiego nieco polskiego.