Uwielbiasz delikatną kawę z dodatkiem mleka? Jesteś w dobrym miejscu! W tym poradniku przeczytasz więcej o caffe latte oraz latte macchiato. Sprawdź, czym różnią się te dwa popularne napoje oraz jak je przyrządzić. Teraz wyjątkowy smak będzie na wyciągnięcie ręki!
Spis treści
Czym jest caffe latte?
Najczęściej nazywamy ją po prostu latte. To włoski napój na bazie popularnego espresso. Wystarczy do zaparzonej kawy dolać spienionego, ciepłego mleka i gotowe. Pamiętaj, aby kawę podawać w wysokiej szklance na spodku oraz z długą łyżeczką. Natomiast pianka powinna mieć 1 cm grubości. Nie należy dekorować napoju kakao czy czekoladą.
Po raz pierwszy caffe latte przygotował amerykański barista, który fachu uczył się we Włoszech. Zdaniem wielu mieszkańców Stanów Zjednoczonych tradycyjne cappuccino oraz espresso były zbyt mocne. Zatem bardzo chętnie stawiali na mleczne napoje, które cieszą się niesłabnącą popularnością do dzisiaj.
W naszym kraju, prosząc o latte, otrzymasz przepyszną kawę. Jednak wyraz ten w języku włoskim oznacza po prostu – mleko. Dlatego we włoskiej kawiarni należy podać pełną nazwę napoju, czyli caffe latte.
Jak przygotować caffe latte?
Przygotowanie tej znakomitej kawy jest dosyć proste i można to zrobić w domu. Oczywiście należy zacząć od espresso. Aby napój, był perfekcyjny w każdym calu, wybierz kawę dobrą gatunkowo. To nie musi być kopi luwak – najlepsza i najdroższa kawa na świecie, ale zadbaj o to, aby wybrana przez Ciebie kawa nie zawierała niepotrzebnych dodatków. Warto też rzucić okiem na normy Włoskiego Instytutu Espresso. Rekomendowany skład to 7 g kawy i 25 ml wody. Temperatura parzenia powinna wynosić 88-92 °C, natomiast właściwe ciśnienie to 9 bar. Kawę parzy się 25 sekund.
Już tylko chwila dzieli Cię od znakomitego smaku caffe latte. Potrzebujesz 100 ml espresso, 200 ml mleka i ewentualnie odrobinę bitej śmietany. Na początku podgrzej mleko do 60 °C, a później spień je i wlej do szklanki. Poczekaj ok. 30 sekund i powoli wlej przygotowane wcześniej espresso. Na górze możesz ułożyć bitą śmietanę. Teraz wystarczy wymieszać składniki i gotowe.
To niezwykle prosty sposób na pyszny napój, który doda Ci energii. Przepis ten spotkał się z uznaniem zarówno we Włoszech, jak i w wielu innych zakątkach świata. Pokochali go także Polacy.
Czym jest caffe latte macchiato?
Ten napój mleczny często bywa mylony z caffe latte, gdyż każdy z nich bazuje na dosyć dużej ilości mleka. Cechą wspólną jest również espresso. Jednak kawa latte macchiato składa się z trzech warstw. Najniższa to mleko, środkowa espresso, natomiast najwyższa stanowi mleczną pianę.
To również niezwykle popularny napój, który podaje się w każdej kawiarni. Z powodzeniem można przyrządzić go również w domu, choć bez ekspresu proces ten wymaga nieco precyzji. Przyda się jednak dobry spieniacz do mleka.
Jak przygotować caffe latte macchiato?
Chcesz przyrządzić idealną kawę? W tym celu sięgnij po 300 ml tłustego mleka, 80 ml kawy (czyli 2x espresso) – najlepiej tej z ekspresu, wiele osób uważa, że kawa rozpuszczalna jest niezdrowa. Dodaj ewentualnie łyżkę syropu czekoladowego lub inny słodki dodatek. Ponadto możesz wykorzystać znaną i cenioną kawiarkę.
Jeśli chcesz skorzystać z syropu, wlej go na samym początku. Następnie podgrzej mleko do temperatury 65°C. Pod koniec podgrzewania należy umieścić zmieloną wcześniej kawę w kawiarce i ustawić na średnim gazie. Gdy kawa zacznie się podgrzewać, spień mleko, a po uzyskaniu optymalnej konsystencji wlej je do szklanki i stwórz warstwę.
Gdy espresso będzie gotowe, dodaj je do mleka. Powinno ułożyć się na samym środku, pod przykryciem z piany. Dużo łatwiej efekt ten osiągniesz, nalewając napój po ściance oraz używając łyżki. Inna technika, która pozwoli Ci uniknąć zacieków to wlewanie kawy dokładnie w środek szklanki, choć wymaga to dużej precyzji.
Taki napój możesz z powodzeniem udekorować kakao, czekoladą czy cynamonem. Przed konsumpcją należy warstwy wymieszać i ewentualnie dodać preferowaną ilość cukru.
Warto nadmienić, że inny rodzaj kawy stanowi caffe macchiato. To espresso z niewielką ilością mleka.
Caffe latte a latte macchiato – różnice
Te napoje możesz odróżnić już na pierwszy rzut oka. Kluczowym aspekt stanowi liczba warstw. Popularna latte ma tylko dwie. To zmieszana z mlekiem kawa oraz pianka, która znajduje się na górze. Natomiast kawa latte macchiato charakteryzuje się trzema warstwami – spienionym mlekiem, nieco ciemniejszą warstwą kawy oraz mleczną pianką. Jak łatwo zauważyć na podstawie powyższych przepisów, sposób przyrządzenia nieco się różni.
Ponadto przy porównaniu macchiato vs latte należy wziąć pod uwagę smak. Ten pierwszy napój jest nieco mocniejszy, gdyż przepis uwzględnia mniejszą ilość mleka. Natomiast dodatek syropu czy miodu może zamaskować goryczkę. W dodatku tę kawę podaje się w wysokich i najczęściej przezroczystych szklankach. Natomiast caffe latte można z powodzeniem podać w filiżance. Wiele zależy jednak od osobistych preferencji.
Te różnice wskazują, jak bogaty jest świat kawy. Choć mamy do czynienia z tymi samymi składnikami, napój można przygotować na przeróżne sposoby. Ponadto bariści stosują wiele dodatków i stale szukają nowych metod na wzbogacenie smaku. Dlatego warto odwiedzać różne kawiarnie, a także samemu szukać wymarzonych rozwiązań.
Caffe latte a latte macchiato – który napój wybrać?
Za wyborem każdej z kaw przemawia wiele atutów. Przede wszystkim zastanów się, jakie smaki preferujesz. Jeżeli cenisz delikatne nuty, popularne latte będzie strzałem w dziesiątkę. Natomiast kawa latte macchiato doda Ci nieco więcej energii.
Warto również rzucić okiem na sposób przygotowania. Zazwyczaj zamawiając latte, wiesz, czego się spodziewać. Natomiast latte macchiato można wzbogacić przeróżnymi dodatkami i tu wiele zależy od fantazji baristów. W dobrej kawiarni możesz wybierać spośród różnych syropów lub postawić na klasyczną wersję bez dodatków.
Przeczytaj też: Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?
Który napój smakuje lepiej? Nie sposób odpowiedzieć na to pytanie, gdyż wszystko zależy od preferencji konsumenta. Na pewno warto spróbować każdego z nich i samemu odkryć ulubione smaki. Pamiętaj jednak, że o smaku kawy decydują umiejętności baristy oraz jakość składników. Warto więc wybierać sprawdzone miejsca lub sięgnąć po dobry ekspres i przygotować wyjątkowy napój w domu!