Kiedyś stosowany przez Indian. Dziś ”Chia Fresca” możemy przygotować w domu. Naturalny napój energetyczny na bazie popularnych nasion stosowali już starożytni Indianie. Główny składnik – nasiona chia – są dostępne w każdym większym sklepie spożywczym. Łatwo go przygotować i nie zajmuje dużo czasu. Jak wskazuje nazwa mikstury, jej zadaniem jest odświeżenie i dodanie sił witalnych.
Spis treści
Naturalny napój energetyczny
”Iskiate” był napojem używanym przez meksykańskich Indian Tarahumara. Dziś znany jest jako Chia Fresca. Mikstura dostarcza organizmowi dużo sił i energii. Warto zastąpić nim niezdrowe napoje energetyczne. Szczególnie polecany jest biegaczom.
Tajemniczy składnik
Najważniejszym składnikiem mikstury są oczywiście nasiona chia. Są one odżywczą potęgą. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Jest ich więcej niż w łososiu! Poza tym w chia znajdziemy wysokiej jakości białko, magnez, wapno czy mangan.
Konsystencja napoju jest specyficzna – nasiona chia pulchną w wodzie i przypominają galaretowatą substancję. Smak jest dosyć neutralny, dlatego można dodać cytrynę albo miód. Warto wypijać tę mieszankę jeśli cierpisz na cukrzycę, choroby serca czy otyłość. Mikstura ta przyśpiesza metabolizm oraz redukuje złogi tłuszczu.
Jak przygotować Chia Fresca?
- Czas przygotowania: 3 minuty
- Kalorie: 142 kcal
- Kuchnia: Meksykańska, wegańska i wegetariańska
Składniki: 2 łyżki nasion chia, 2 szklanki wody, 1 limonka, wyciśnięty sok, 1 łyżka miodu.