Co prawda do końca kalendarzowej zimy zostało jeszcze trochę czasu, ale z własnego doświadczenia wiemy, że im wcześniej zaczniemy wybudzać się z zimowego snu, tym dla nas lepiej. Już dzisiaj rozpocznij starania o idealną sylwetkę, a pierwsze dni wiosny powitasz w perfekcyjnej formie. I to jest potwierdzone info!
Walkę z pozostałościami po zimowych zapasach tłuszczyku, zacznij od zmian w diecie. Zobacz co powinniśmy jeść, aby mieć płaski brzuch.
PŁATKI OWSIANE I OTRĘBY
Dlaczego? Ponieważ są świetnym źródłem błonnika! Ten z kolei, dzięki swoim właściwościom, przyspiesza przemianę materii i usprawnia pracę jelit. Wszystko dlatego, że świetnie łączy się z wodą i wypełnia nasz przewód pokarmowy – szybko czujemy się syci! Wystarczy 10g błonnika dziennie!
JOGURT, MAŚLANKA, KEFIR
Według badań, ludzie, którzy spożywają niskotłuszczowe produkty mleczne, szybciej tracą na wadze. Czy to nie wystarczający argument?
ZIARNA, PESTKI, RYBY I AWOKADO
Czyli wszystko to, co zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega-3! Staraj się dodawać rozmaite ziarna (sezam, dynię, słonecznik, siemię lniane) do wszystkich potraw – posypuj nimi kanapki i sałatki, podgryzaj w pracy zamiast słodkich przekąsek. Nie są to co prawda produkty niskokaloryczne, ale dzięki temu, że nasz organizm długo je trawi, dają poczucie sytości!
WARZYWA
I nie chodzi tu tylko o pomidory czy ogórki – stawiaj na warzywa sezonowe! Potrawki z bakłażana, cukinii czy papryki potrafią być naprawdę pyszne! Warzywa są niskokaloryczne, ale zawierają sporo wody, minerałów i witamin. Ponadto są bogate w błonnik, dzięki któremu możemy się regularnie i bezproblemowo wypróżniać.
Co ważne, warzywa zawierają także mnóstwo antyoksydantów, które wpływają na właściwości obronne naszego organizmu i opóźniają procesy starzenia.
JAJKA, KURCZAK, INDYK
Dlaczego? Ze względu na białko, które zawierają. Jego spalanie wymaga od naszego organizmu wyjątkowo dużych nakładów energii, co przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu. Inna sprawa to regulacja poziomu insuliny w naszej krwi – to właśnie jej wahania odpowiedzialne są za pojawienie się na naszym brzuchu oponki.
OCET JABŁKOWY
Ciężko uwierzyć, ale używanie octu jabłkowego wspomaga proces trawienia, przyspiesza rozpad tłuszczów i obniża poziom cholesterolu. Wszystko dzięki pektynie, pochodzącej ze sfermentowanych jabłek. Ocet jabłkowy trochę nas odwadnia, a to daje poczucie jakbyśmy chudli.
Pamiętajcie, aby nie przesadzać z jego ilością! Spożywajcie najwyżej 2 łyżeczki octu na dobę – w przeciwnym razie śluzówka Waszego żołądka może się znaleźć w niebezpieczeństwie.
CYNAMON
Ta egzotyczna przyprawa posiada zbawienny wpływ na regulację poziomu insuliny. Wspominaliśmy o niej chwilę temu. Ponoć wystarczy jedna łyżeczka cynamonu, aby stracić ochotę na słodycze. Dacie wiarę?
ZIELONA HERBATA
Według niektórych teorii, katechiny zawarte w zielonej herbacie przyspieszają spalanie tłuszczu. Wystarczą trzy filiżanki dziennie! I odpowiedni zestaw ćwiczeń pomiędzy.
ZIOŁA
Z miętą, szałwią i rumiankiem na czele! Pomagają usuwać wodę z organizmu i sprawiają, że nie mamy wzdęć!
Najfajniejsze w tych produktach jest to, że są zwyczajnie smaczne! Mamy nadzieję, że skorzystasz z naszych wskazówek. No chyba, że masz jakieś swoje sposoby. Jeśli tak, podziel się nimi!