Wielokrotnie pokazałam na blogu, że jestem zwolenniczką prostej kuchni, a mój sposób odżywiania jest urozmaicony. Muszą być jednak spełnione podstawowe warunki – kuchnia ma być zdrowa i smaczna, a także kolorowa. Zakupy planuję, zawsze sprawdzam skład produktów (im krótszy tym lepszy), a składniki dobieram tak, żeby pasowały do różnych dań. Jakiś czas temu obiecałam podzielić się z Wami produktami, które testuję i w dzisiejszym wpisie dla zabieganych i zapracowanych, ale też świadomych swojego sposobu odżywiania się osób, zdradzam triki, które ułatwiają mi trzymanie się swoich zasad żywieniowych przy jednoczesnym niekiedy braku czasu na przygotowywanie posiłków.
Spis treści
Moje sposoby na lepszą organizację czasu w kuchni
- niektóre dania przygotowuję wieczór wcześniej
- gotuję na 2 dni
- produkty typu makaron, ryż, kasza, które zostały z obiadu wykorzystuję do sałatek, lub innych prostych dań (nigdy nie wyrzucam jedzenia)
- korzystam z mrożonek (warzywa i owoce)
- czasami przygotowuję jednocześnie śniadanie i obiad, bo wiem, że w dalszej części dnia zabraknie mi czasu na spędzanie go w kuchni lub kiedy wiem, że nie będzie mnie cały dzień w domu
- latem jem mniej mięsa co też skraca czas spędzany w kuchni
- w kuchni często improwizuję i modyfikuję przepisy, znacznie je upraszczając np. odejmuję czasochłonny, ale nie niezbędny składnik
- menu obiadowe planuję na kilka dni naprzód, choć często zdarza mi się odejść od tego planu na rzecz jeszcze szybszych rozwiązań
- korzystam z przepisów na dania jednogarnkowe lub zapiekanki, które wymagają jedynie skrojenia składników
- w przygotowywanie rodzinnych posiłków angażuję dzieci, a one bardzo chętnie mi pomagają
Moje propozycje na proste, zdrowe i szybkie dania na wynos
Niezależnie od tego, czy pracujemy dużo poza domem, czy w domu, biegamy po mieście na spotkania czy wyjeżdżamy, najczęstszym problemem z jakim się zmagamy jest regularność wartościowych posiłków. Przy zmieniającym się metabolizmie i intensywnym trybie życia, szczególnie ważne jest dla mnie to, żeby posiłki były nie tylko smaczne i zdrowe, ale też dawały dużo energii, której potrzebuję na wypełniony po brzegi zajęciami dzień. Czasami korzystam więc z produktów, które mają energetyczną moc, a czasami korzystam z gotowych rozwiązań. Oto moje propozycje na dania i przekąski na wynos, które nie zabiorą Wam dużo czasu, a są pożywne i zdrowe:
1. Kubełek przekąsek
W wersji warzywnej: świeżo obrana i pokrojona w słupki marchew, papryka Sweet Palermo, seler naciowy, biała rzepa, kalarepka, zielony ogórek oraz różyczki kalafiora. W wersji owocowej: jabłko, gruszka, nektarynka (twarda), pomelo, pomarańcza, arbuz. To szybkie i smaczne przekąski, które zawsze sprawdzą się w podróży (dojazdy na spotkania, wyjazd służbowy). Albo kiedy możemy pozwolić sobie jedynie na krótką przerwę w pracy. Duża dawka witamin w małej porcji.
2. Tortilla na zimno lub do podgrzania
Placki tortilli (najczęściej stosuję te z ziarnami lub graham) to dobre rozwiązanie na pożywny posiłek. Tortille można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, ale ja doszłam już do takiej wprawy, że czasami nawet nie kroję składników, tylko kładę je w całości (plastry sera, ulubione dodatki, przyprawy, niewielka ilość sosu). Placki zwijam, kroję na krążki i dosłownie chwilę podgrzewam, żeby roztopił się ser i połączył wszystkie składniki. Idealne na raz! Do zjedzenia na ciepło lub na zimno. W wersji na zimno stosuję również poniższe pasty kanapkowe lub hummus.
3. Pasta kanapkowa, hummus
Na wynos zabieram też czasem hummus (najszybszy to paprykowy i z zielonej pietruszki – przepisy na blogu wkrótce!) i pasty kanapkowe, które zrobię dzień wcześniej i chowam w pudełku do lodówki. Najprostsze i najbardziej ulubione pasty to te z awokado, jajek i makreli, ale te dwie ostatnie nadają się raczej do spożycia, kiedy pracuję w domu 🙂 Wszelkiego rodzaju pasty są bardzo wdzięcznym daniem, bo można je spożywać zarówno na ulubionym pieczywie (ja uwielbiam małe kromki chleba fitness), jak i paluchach chlebowych, krakersach lub same.
4. Jogurt naturalny z ulubionymi dodatkami
Ta propozycja na drugie śniadanie jest sycąca, błyskawiczna do zrobienia i bardzo smaczna. Wystarczy opakowanie jogurtu naturalnego, uprażone wcześniej ziarna i dowolny mix świeżych, pokrojonych owoców. Kombinacji jest bez liku.
5. Gotowe danie lunchowe
Bardzo chętnie testuję wszelkie nowości pojawiające się na rynku i bardzo cieszę się, kiedy przypadną mi do gustu. Tak właśnie jest z nowymi daniami lunchowymi marki Kupiec będącymi doskonałą alternatywą dla popularnych dań lunchowych typu instant. Nowości, które dzisiaj chcę Wam polecić, mają dobry skład, tylko naturalne składniki, nie zawierają konserwantów, barwników i ulepszaczy smaku. Są natomiast źródłem błonnika i białka.
Dania idealnie nadają się do pracy czy w podróż, ponieważ zostały zamknięte w wygodnych kubkach, które wystarczy zalać gorącą wodą i po 5 minutach mamy gotowy posiłek. Dla uzyskania dodatkowych walorów smakowych można w domu przygotować podsmażone, drobne kawałki mięsa czy wędliny i dorzucić je do dania.
Powiem szczerze, że do tego typu produktów często podchodziłam z nieufnością, bo wszyscy wiemy, ile szkodliwych składników można ukryć w gotowym daniu. Nie w tym przypadku. Podstawą stworzenia tych dań przez producenta jest anatomia zdrowego lunchu, czyli użycie naturalnych i najwyższej jakości składników – bazy w postaci kasz i ryżu z dodatkiem osuszonych i liofilizowanych warzyw.
Dania lunchowe występują w 6 klasycznych smakach:
- kuskus z warzywami więcej…
- kacza gryczana z burakami i cebulką więcej…
- kacza gryczana po węgiersku z warzywami więcej…
- ryż z pomidorami i oliwkami więcej…
- ryż po meksykańsku z warzywami więcej…
- kasza jaglana z warzywami więcej…
Wypróbowałam wszystkie i z czystym sumieniem mogę polecić je aktywnym osobom, które pragną zachować zdrową dietę w momencie, kiedy mają zbyt mało czasu na przygotowanie tradycyjnego posiłku.
Wszystkie propozycje są bardzo energetyczne, zdrowe i pożywne. Sprawdzą się też podczas wakacji, bo zawsze to zdrowiej zamiast zapiekanki czy hamburgera, skorzystać z dania lunchowego, które wymaga od nas jedynie zagotowania wody.
Dania lunchowe Kupiec są dostępne w sklepach w całym kraju, ale możecie je też zamówić w sklepie internetowym.
Ciekawa jestem, jak Wy radzicie sobie z regularnością posiłków w kontekście notorycznego braku czasu i czy macie jakieś swoje sposoby na organizację i przygotowanie wartościowych dań? No i oczywiście koniecznie dajcie znać czy moje propozycje przypadły Wam do gustu.
Mogą Was również zainteresować:
„Jak się odżywiać, żeby nie zwariować?” (KLIK)
„Moje trendy żywieniowe na wiosnę i lato 2018” (KLIK)
Wpis powstał we współpracy z marką Kupiec.