28 marca to Dzień Żelków. Chcieliśmy napisać wesoły artykuł o tym, jak powstają te słodycze, jednak… zrezygnowaliśmy z tego, po zapoznaniu się z pierwszym materiałem źródłowym na ten temat. Może i sklepowe żelki są bardzo kolorowe i smaczne, ale na pewno nie są zdrowe. Co powiecie na przepis na domowe żelki dla dzieci?
Jesteśmy pewni, że gdyby Wasze dzieciaki zobaczyły filmik pokazujący produkcję żelków, z miejsca przestałyby prosić o nie podczas co drugiej wycieczki do sklepu. To samo tyczy się zresztą dorosłych. Wiedza o tym, że jednym z głównych składników żelków jest żelatyna wieprzowa to jedno, a świadomość tego jak wygląda proces, podczas którego się ją pozyskuje to drugie… Dodajmy do tego ilość chemicznych dodatków – cukrów, barwników, substancji zagęszczających i innych regulatorów kwasowości – które wchodzą w skład tych kolorowych słodyczy. Nie brzmi to kolorowo, prawda?
Wszystko to, nie oznacza jednak, że musimy zrezygnować z tych słodyczy! Wystarczy, że przygotujemy je sami – w domu. Istnieje wiele przepisów na domowe żelki. Możesz zrobić je dzieciom w ramach niespodzianki albo zaprosić je do ich wspólnego przygotowania. Jak robi się takie żelki? Przepis jest prosty!
Przygotujcie 4 składniki.
- agar (wegański zamiennik żelatyny wieprzowej – tzw. żelatyna roślinna, która powstaje z krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii) – ilość wg wskazówek na opakowaniu,
- mus owocowy – dowolna ilość,
- dosładzacz (ewentualnie, może nim być np. syrop orkiszowy) – w zależności od potrzeby,
- wodę – mniej więcej ⅓ szklanki.
Zagotuj wodę, dodaj do niej agar i mieszając, gotuj około 7 minut (jeśli uważasz, że agar ma trudności z rozpuszczeniem się, dolej trochę wody). Po tym czasie dodaj do mikstury część musu – całość gotuj około 3 minut. Potem dodaj pozostałą część musu i ewentualnie dosładzacz, i gotuj całość minutę lub dwie. Tak przygotowaną substancję rozlej do foremek – mogą to być np. foremki na lód. Dobrze, aby były silikonowe. Tak przygotowane “już prawie żelki” umieść w lodówce i czekaj, aż porządnie zastygną. Łatwizna, prawda?
Ps. Nie musisz używać agaru. Jeśli nie masz nic przeciwko zwykłej żelatynie, zrób żelki z jej wykorzystaniem. Przyjęło się, że 1 łyżeczka zwykłej żelatyny, to mniej więcej od ½ do 2 łyżeczek agaru. Warto upewnić się, czytając opis na opakowaniu. Musisz wiedzieć, że jeden agar nie równa się drugiemu!
Mamy nadzieję, że podejmiecie wyzwanie i przygotujecie swoje własne, dużo zdrowsze od sklepowych, żelki. Pamiętajcie, że możecie dobierać różne owoce, a tym samym robić żelki w rozmaitych kolorach! Podzielcie się efektami swoich działań w komentarzu!