Chlebek bananowy jest pyszną i zdrową alternatywą dla zwykłego chleba pieczonego z mąki pszennej, który jest wysoce kaloryczny. Idealnie spisze się dla osób będących na diecie. Puszysty, lekki i aromatyczny. Bardzo prosty w wykonaniu. Można go podawać z masłem orzechowym domowej roboty lub z pysznym, niesłodzonym dżemem. Idealny na śniadanie, jako przekąska czy jako sycący posiłek po treningowy. Koniecznie musisz spróbować.
Zobacz również: Przepis na wegańską krówkę bez pieczenia
Trudność: bardzo łatwe
Czas przygotowania: godzina
Składniki:
- 250g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów
- 1 duże jajko
- 100g mąki kokosowej, (ew. razowej)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon
- szklanka orzechów laskowych posiekanych
- sól szczypta
- Borówki lub maliny ( pół szklanki)
- 2 łyżki miodu- opcjonalnie
Przygotowanie:
- Banany zblendować z jajkiem na gładką masę
- Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon
- Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy
- dodać posiekane orzecvhy i owoce, wymieszać
- Ciasto przełożyć do silikonowej foremki lub na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, najlepiej olejem kokosowym i posypać cynamonem
- Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka
- Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia
Zobacz również: Przepis na bezglutenowe ciasto jaglane z bananami i żurawiną
(źródło: allrecipes.com, simplyrecipes.com)