Wszystkie wielkie koncerny mają swoje sekrety, których nie chcą zdradzać pod żadnym pozorem. Tak jest między innymi z dokładnym przepisem na Coca Colę czy na panierkę do kurczaka w KFC. O tym pierwszym już pisaliśmy, teraz przyszedł czas na jeden z ważniejszych elementów najpopularniejszych fast-foodów na świecie.
Spis treści
Początki
W 1940 roku Harlan Sanders opracował swoją własną mieszankę przypraw, która sprawiła, że wiele lat później ludzie ustawiali się w kolejkach, żeby zjeść doprawione nimi kurczaki w panierce. Kiedy 12 lat później otworzyła się pierwsza franczyza pod nazwą Kentucky Fried Chicken, rozpoczęła się szybka droga do sukcesu, która później zapewniła sieci miano drugiej największej sieci restauracji na świecie.
To właśnie KFC spopularyzowało kurczaka w przemyśle fast-food. Ich menu znacznie odróżniało się od propozycji innych restauracji, które w tamtym czasie stawiały głównie na hamburgery. Szybki rozwój firmy nieco przytłoczył Sandersa, dlatego zdecydował się on na jej sprzedaż. Mimo iż w 1964 roku KFC zyskało nowego właściciela, oryginalny przepis na panierkę do kurczaka, stosuje się tutaj do dzisiaj.
Opłata za przyprawy
Receptura była częścią pierwszych umów zawieranych między założycielem sieci oraz właścicielami kolejnych franczyz. Musieli oni płacić cztery centy (później pięć) za każdego kurczaka, w zamian za mieszankę przypraw, możliwość użycia jej w swoim menu, a także używania nazwy i wizerunku.
Ostatecznie KFC zdecydowało się wykorzystać unikalność przepisu dla wyróżnienia sieci na tle innych fast-foodów i zamiast przekazać restauracjom recepturę na zasadzie kontraktu uniemożliwiającego jej wykorzystywanie i przekazywanie poza siecią, umieściło ją w specjalnej kryjówce.
Jedyna kopia receptury
Przepis został napisany przez samego Sandersa ręcznie, na kartce – i to właśnie ta kartka jest jedynym jego egzemplarzem. Nie ma żadnej innej kopii. Przepis znajduje się w strzeżonym sejfie w siedzibie KFC. Zna go zaledwie garstka pracowników, którzy podpisali specjalne oświadczenia, zabraniające im zdradzania tajemnicy. Ludzie ci, nie mogą nawet wspólnie podróżować! Gdyby zdarzył się śmiertelny wypadek, KFC znalazłoby się w poważnych tarapatach!
Zobacz również: KFC tworzy jadalne lakiery o smaku kurczaka
Co ciekawe, nawet firmy przygotowujące miks przypraw dla tej sieci, nie znają jego dokładnego składu. KFC otrzymuje go od dwóch różnych producentów – jedna połowa tworzona jest w Griffith Laboratories, skąd przekazuje się ją do McCormick. Tam obydwie części są miksowane i podawane dalej, do właścicieli konkretnych restauracji.
Wielu komentatorów sugeruje, że legenda przepisu ma służyć wyłącznie PR-owi, jako że na pewno na przestrzeni lat uległ on niewielkim zmianom. Jak Wy uważacie?
(źródło: nowiknow.com, quora.com)