Posiłek bez mięsa to dla Was nie posiłek? Czy wiecie, że np. Serbowie myślą dokładnie tak samo? Mieszkańcy Bałkanów opanowali do perfekcji przyrządzanie dań z mięsa. Chociaż wegetarianie (nie mówiąc już o weganach) nie będą mieli łatwo w tej części świata, mięsożercy poczują się tam w pełni usatysfakcjonowani.
Bałkany to region Europy, w skład którego wchodzą następujące państwa: Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Czarnogóra, Grecja, Kosowo, Macedonia, Serbia, Chorwacja. Do tej grupy bywają zaliczane także Rumunia oraz Słowenia. Chociaż między tymi krajami niewątpliwie występują liczne różnice, istnieją także podobieństwa. Jednym z nich jest kuchnia, na tyle zbliżona do siebie w każdym z tych państw, że można mówić o kuchni bałkańskiej. Opiera się ona w znacznej mierze na mięsie, często grillowanym. Inne popularne składniki to sery, warzywa (świeże lub grillowane), a także chleb. Dowiedzcie się, czego warto spróbować, jeżdżąc po Bałkanach!
Spis treści
Mięso, wszędzie mięso
To, że mieszkańcy Bałkanów kochają mięso, zauważycie bardzo szybko. Prawie wszystkie najsłynniejsze potrawy zawierają ten składnik. Spróbujcie mistrzowsko przygotowanego mięsa z grilla. Na szczególną uwagę zasługuje jagnięcina – w Polsce dość trudno dostać świetnie przygotowane mięso jagnięcia, zaś na Bałkanach nie stanowi to żadnego problemu. W Serbii oraz Bośni i Hercegowinie skosztujcie ćevapi – mielonego mięsa uformowanego w kształt małych kiełbasek, a następnie zgrillowanego. Wersję bośniacką robi się z mięsa jagnięcego, zaś serbską – z wieprzowego. Inne warte spróbowania danie to pljeskavica – bałkańska wersja hamburgera.
Jeszcze więcej mięsa
Myślicie, że to już wszystkie mięsne dania, które mają do zaoferowania Bałkany? Jesteście w błędzie! Nie wspomniałam jeszcze o potrawie zwanej kobasica (rodzaj kiełbasy). Również zupy z tamtego regionu nie są pozbawione mięsa. Spotkacie się z dwoma rodzajami zup – supa, czyli czysta zupa oraz čorba, czyli zupa zbliżona do gulaszu. Spróbujcie np. čorby rybnej albo z cielęciny. Ciekawą przekąskę stanowi duban čvarci, czyli rodzaj skwarek, ale uformowanych w długie, wąskie paski, przypominające tytoń (stąd nazwa – duban to po serbsku tytoń).
Trochę mniej mięsnie
Macie już dość mięsa? Nie tak szybko, została jeszcze do spróbowania sarma – rodzaj gołąbków. Mielone (a jakże) mięso zawija się w liście kiszonej kapusty i formuje w niewielkie rolki. Inną potrawą, której koniecznie należy skosztować na Bałkanach, jest burek – rodzaj placka z ciasta filo lub yufka, nadziewanego mięsem, serem, ziemniakami lub szpinakiem. Warto uraczyć się też musaką – zapiekanką składającą się z ziemniaków, bakłażanów, mięsa, pomidorów, sosu beszamelowego oraz sera.
Bezmięsnie
Po tym, co przeczytaliście wyżej, pewnie już zatraciliście nadzieję na dania bezmięsne. Na szczęście również takie znajdziecie w menu bałkańskich restauracji. Będą to głównie wyśmienite grillowane warzywa, różnego rodzaju sałatki (np. szopska, która zawdzięcza charakterystyczny smak dodatkowi wyrazistego sera), a także sery oraz chleb. Na uwagę zasługują sosy i dodatki – ajwar – charakterystyczna pasta paprykowa, kajmak – rodzaj białego sera o puszystej konsystencji oraz lutenica – ostry, paprykowo-pomidorowy sos.
A czy Wy próbowaliście już kuchni bałkańskiej? Jakie były Wasze ulubione dania?