Czym dokładnie jest masło klarowane? Masło, ale bez mleka. Pochodzi ono z Indii, gdzie jest nazywane ghee i jest używane do większości pysznych dań oraz do tradycyjnych leków i obrzędów religijnych.
Zobacz również: Przepis na masło orzechowe domowej roboty w 5 minut
Powstaje przez topienie masła (doprowadzenie do wrzenia). Po zebraniu nalotu białka mleka na wierzchu zostaje złoty płyn, który ma bogatszy smak niż zwykłe masło. Powstałe masło klarowane może być ogrzewana do wysokiej temperatury wyższej bez palenia i może być przechowywane w lodówce przez kilka tygodni bez jełczenia.
OK, ale co stawia go na równi z innymi zdrowymi tłuszczami? Masło klarowane ma sporo pozytywnych właściwości zdrowotnych:
- nie podnosi cholesterolu we krwi,
- zawiera kwas masłowy, który ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe,
- kwasy tłuszczowe zawarte w maśle klarowanym pomocne są w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera,
- bogate jest w witaminy A, D, E i K, które są dobrze wchłaniane,
- reguluje układ hormonalny.
Można je Używać zarówno do duszenia, smażenia oraz pieczenia. W przeciwieństwie do zwykłego masła, idealnie nadaje się do smażenia pączków czy frytek, ponieważ podczas długiego ogrzewania masło klarowane nie utlenia się, a dzięki temu nie powstają w nim tłuszcze trans, odpowiedzialne za tworzenie blaszek miażdżycowych. Można je stosować do wypieków ciast czy pieczenia mięs. Nie przesadzaj z ilością, masło klarowane to ciągle tłuszcz, który jest wysoce kaloryczny.
Zobacz również: Przepis na mrożoną przekąskę bananową z 5 składników

twitter.com
(źródło: foxnews.com, seriouseats.com)