Matcha to ostatnio hit na rynku ze zdrową żywnością! To japońska zielona herbata, którą wielu może kojarzyć z ceremonią parzenia herbaty Chanoyu. Ten napój ma zbawienne korzyści dla naszego zdrowia, wpływa także na proces utraty wagi. Oto 10 powodów, dla których warto go pić!
Spis treści
1. Opóźnia proces starzenia
Matcha zawiera antyoksydanty, które pomagają w walce z negatywnymi skutkami promieniowania UV. Zapewniają one tym samym młodszy wygląd naszej cery. Badania potwierdzają, że jeden kubek matchy posiada tyle samo składników odżywczych, co 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty.
2. Ma właściwości detoksykacyjne
Dzięki dużej zawartości chlorofilu (który wpływa nie tylko na piękną zieloną barwę liści herbaty) napój ma właściowości detoksykacyjne. Wypłukuje z naszego organizmu metale ciężkie i różne chemiczne toksyny.
3. Ma działanie antyrakotwórcze
Matcha zapobiega rozrastaniu się złośliwych komórek rakowych, a także zmniejsza ryzyko rozwoju chorób takich jak: rak jelita grubego, rak pęcherza moczowe czy rak sutka.
4. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Dzięki tej herbacie możemy szybciej schudnąć! Jeżeli pijemy matchę regularnie, to nasz metabolizm pracuje na najwyższych obrotach i spalanie tłuszczu również odbywa się szybciej. Oprócz tego, herbata zmniejsza ilość tworzących się komórek tłuszczowych. W przeciwieństwie do różnych „cudownych” metod odchudzania- matcha zapewnia brak skutków ubocznych!
5. Dodaje siły i energii!
Dzięki zawartości unikalnej formy kofeiny, matcha daje nam energetycznego kopa bez skutków ubocznych.
6. Wpływa na nasz relaks mentalny
Matcha ma właściwości antylękowe, pomaga zwiększyć fale alfa w naszym mózgu, które są odpowiedzialne za poczucie odprężenia. Nie działa usypiająca, a wręcz przeciwnie- wprowadza nas w stan czujności. Matcha przyczynia się także do poprawy naszej pamięci i koncentracji.
7. Zwiększa odporność organizmu
Matcha zawiera wiele zdrowych substancji, które wpływają na wzmocnienie systemu odpornościowego naszego organizmu. Jedne z nich, zwane katechinami zapewniają ochronę przed różnymi antygenami.
8. Dobrze wpływa na układ pokarmowy
Matcha zawiera wysoki poziom błonnika , który pomaga w przypadku problemów z trawieniem i stabilizuje poziomu cukru we krwi. Herbata radzi sobie z większością problemów jelitowych.
9. Obniża poziom „złego” cholesterolu
Nie dość, że regularnie spożywana matcha obniża poziom „złego” cholesterolu, to tym samym zwiększa poziom „dobrego”.
10. Chroni przed infekcjami
Organiczny związek chemiczny EGCG, który występuje w tej herbacie, skutecznie zwalcza infekcje grzybicze, bakteryjne, a także wirusowe. Oprócz tego, aktywacja białych krwinek prowadzi do zmniejszenia ryzyka infekcji wątroby, dziąseł, stawów czy płuc.
(źródło: lifehack.org, matchasource.com)