Jad to nie tylko broń węży i gadów. Większość roślin na całym świecie zawiera w sobie jakąś truciznę, która służy za mechanizmy obronne. Wiele z nich są niezwykle śmiertelne. Oto 10 najbardziej niebezpiecznych, z którymi wolałbyś nie mieć kontaktu.
Spis treści
1. Rącznik pospolity
Znany powszechnie z produkcji oleju rycynowego, który używany jest w kuchni i przy wyrobie leków. Mimo tego tworzy jedną z najsilniejszych trucizn na świecie. Rycyna znajdująca się w nasionach rącznika, jest bardziej niebezpieczna niż jad węża czy cyjanek. Co ciekawe, zagraża nam w największym stopniu jedynie przy jej wdychaniu. Jeżeli zatrułeś się nią lekko, wystąpią u Ciebie wymioty i skurcze. Ostatecznie prowadzi do niewydolności nerek i śmierci.
2. Modligroszek różańcowy
Pod ich skórką znajduje się trujące jądro. Zatruć się można poprzez połknięcie owocu lub wdychanie pyłu. Znany pod różnymi nazwami, zawiera groźną truciznę – abrynę. Jest podobna do rycyny, ale sto razy silniejsza. Główne występowanie to Azja, Afryka oraz Ameryka.
3. Cerbera złocista
Gatunek rośliny z rodziny toinowatych, pochodzący z tropikalnych rejonów Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku. Roślina zawiera silnie trujący sok mleczny. Najbardziej toksyczne jest bielmo nasion.
4. Tojad
Lek i trucizna w jednym. Rośnie jedynie w dzikich miejscach. Jej kwiaty są przydatne do tworzenia eliksirów, ale liście tej rośliny są bardzo toksyczne. Jedna z ludowych nazw tojadu to mordownik. Zjedzenie surowego tojadu, nawet w małej ilości przynosi raptowną śmierć, w krótkich męczarniach.
5. Wilcza jagoda
Należy do tej samej rodziny, co pomidory i ziemniaki będąc jedną z najbardziej trujących roślin. Główne substancje w niej występujące to atropina, skopolamina i hioscyjamina, które powodują szkody szczególnie w układzie nerwowym. Wspólne objawy obejmują rozszerzone źrenice, głośne bicie serca, niewyraźne widzenie i delirium. Wystarczająca ilość trucizny może również prowadzić do śmierci.
6. Ageratina altissima
Powszechnie spotykana w Ameryce Północnej. Uważa się, że trucizna spowodowała śmierć matki Abrahama Lincolna – Nancy Hanks Lincoln. Roślinie przypisuje się obecność substancji chemicznej o nazwie tremetome. Po jej spożyciu występują gwałtowne wymioty oraz delirium, które w ostateczności prowadzą do zgonu.
7. Brugmansja
Wywodzi się z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Jej tzw. trąbki są jedynymi z najbardziej trujących pąków świata. Występuje w różnych kolorach, a wszystkie te odmiany zawierają toksyny, takie jak tropan, alkaloidy, skopolaminę i atropinę. Połknięcie brugmansji, skutkuje paraliżem i biegunką. W ekstremalnych przypadkach spowodowanych przedawkowaniem, powoduje śmierć.
8. Szalej
Rodzaj rośliny z gatunku selerowatych. Jest ona bardzo niebezpieczna, zwłaszcza dla dzieci, które czasami zjadają liście roślin – mogą go wziąć za gatunek jadalny, bo ma łagodny smak i zapach, przypominający marchew lub pietruszkę. Objawy zatrucia występują szybko, już w kilkanaście minut po spożyciu. Są to między innymi ślinotok, pieczenie w jamie ustnej, wymioty oraz drgawki.
9. Manchineel
Oto najbardziej niebezpieczne drzewo świata. Manchineel jest tak toksyczny, że praktycznie każdy kontakt z nim może skończyć się śmiercią lub poważnymi obrażeniami. W soku rośliny znajduje się forbol, który działa silnie drażniąco. Po zetknięciu z nim skóra odpowiada reakcją alergiczną, pokrywając się pęcherzami.
10. Oleander pospolity
Śmiertelną dawką dla człowieka jest nawet jeden listek oleandra. Roślina jest cała przesiąknięta jadem. Wszystkie jej części są trujące, od nasady do nektaru. Mówi się, że nawet dym wywodzący się z płonącego oleandra również zagraża zdrowiu.
Zobacz również: Ranking 8 najpiękniejszych a zarazem najdziwniejszych kwiatów
(źródło: wonderslist.com, listverse.com)