Dania włoskie zaliczają się do najpopularniejszych i najsmaczniejszych kuchni świata. Głównie zajadamy się chrupiącą pizzą bądź różnymi odmianami spaghetti, lecz śródziemnomorskie kulinaria mają znacznie więcej do zaoferowania. Dowiedz się, jakich wyśmienitych potraw musisz spróbować.
Spis treści
1. Kurczak Parmigiana
Będąc we Włoszech oprócz chrupiącej pizzy warto skosztować słynnego kurczaka Parmigiana. Jest to nic innego, jak kotlet drobiowy w panierce z parmezanu i mozzarelli z dodatkiem pieczonego bakłażana, który oblany jest sosem pomidorowym.

flickr.com
2. Makaron z sosem Alfredo
Jedno ze smaczniejszych dań włoskich, którego przepis jest banalnie prosty. Zawiera kilka składników, którymi są makaron fettuccine, parmezan i masło. Sos jest wyrazisty w smaku, więc inne dodatki są zbędne, lecz opcjonalnie dobrze sprawdzi się czosnek, brokuły pietruszka, kurczak, szparagi, krewetki lub śmietana.

flickr.com
3. Lasagne
Tradycyjna włoska potrawa, która cieszy się uznaniem również i u nas. Słynna lasagne składa się z prostokątnych płatów makaronu, podawanego w towarzystwie dobrze doprawionego mięsa, ciągnącego się sera i sosu pomidorowego, który przeplata się z kremowym beszamelem. Gdy raz skosztujesz tego dania, nie będziesz chciał zamawiać nic innego.

pinterest.com
4. Linguine z małżami
W kuchni śródziemnomorskiej króluje makaron, dlatego też serwowany jest w wielu odmianach. Tym razem jest to linguine, które podawane jest w maślanym sosie z białego wina z dodatkiem małż. Danie to zarówno smakuje, jak i brzmi niesamowicie, więc idealnie sprawdzi się na romantycznej kolacji.

pinterest.com
5. Cielęcina w sosie marsala
Czyli kawałki panierowanej cielęciny w sosie zrobionego ze znanego wina sycylijskiego, które ma bursztynowy odcień i charakterystyczny aromat. Połączenie tych dwóch produktów daje wyśmienitą potrawę.

flickr.com
6. Kurczak saltimbocca
W dosłownym tłumaczeniu słowo saltimbocca oznacza „skaczący w ustach”. Ma oznaczać to wyrazistość smaku oraz aromatu, które są tak odczuwalne, że aż skaczą po naszych podniebieniach. Jest to danie wywodzące się z Rzymu, które składa się z piersi kurczaka owiniętej szałwią oraz szynką parmeńską. Do tego podawany jest specjalny sos, wykonany z wina, bulionu, soku z cytryny oraz masła. Kurczaka saltimbocca serwuje się z ziemniakami, makaronem bądź kaszą.

pinterest.com
7. Pasta Primavera
Czyli jedno z najbardziej popularnych włoskich potraw wegetariańskich. „Primavera” oznacza wiosnę i może zawierać dowolną kombinację warzyw serwowanych z makaronem.

flipboard.com
8. Fra Diavolo
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się makaron z krewetkami w bardzo ostrym sosie, którego głównym składem jest czosnek z pieprzem. Do całości dla nadania niepowtarzalnego smaku dodaje się filiżankę wermutu bądź białego wina wytrawnego.

flickr.com
9. Penne alla vodka
Jednym słowem makaron z wódką. Połączenie z pozoru zniechęcające, jednak w smaku ponoć danie jest niesamowite. Poprzez dodanie trunku, pomidory zawarte w potrawie, zyskują głębszy i bardziej wyrazisty smak.

pinterest.com
10. Tiramisu
Będąc we Włoszech nie można nie skosztować słynnego na skale światową deseru – Tiramisu. Ciasto złożone z biszkopta nasączonego kawą i likierem, na którego nakłada się sporą warstwę sera mascarpone, jest idealnym daniem na upalne dni. Włosi spożywają je w ramach drugiego śniadania.
Zobacz również: 15 najlepszych deserów z różnych państw

flickr.com
(źródło: dailypress.com, toptenz.net)