Czy jedzenie selera spala kalorie? Czy oliwa powoduje tycie? Sprawdź, jakie mity zostały obalone, w które dotychczas wierzyliśmy, ponieważ teorie na temat jedzenia nieustannie się zmieniają i trudno za nimi nadążyć.
Spis treści
1. Jedzenie selera spala kalorie
Istnieje przekonanie, że seler powoduje ujemne kalorie. Jest to mitem, ale zawiera mniej niż 10 kalorii, więc jest idealną przekąską w ciągu dnia.
2. Oliwa nie tuczy
Co prawda jest zdrowsza od oleju, ale niestety dzięki niej, mniej lub bardziej przybieramy na wadze. Wszystko zależy od tego ile wlejemy jej do naszego dania. Dla osób będących na diecie, przewidziana jest łyżeczka na dzień.
3. Ostatni posiłek trzeba zjeść do godziny 18
Najbardziej powszechny mit, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie i należy go, jak najszybciej obalić. Optymalnie powinniśmy kolacje spożywać 2-3 godziny przed pójściem spać. Pamiętajmy, aby nie była zbytnio kaloryczna, gdyż metabolizm pod wieczór zwalnia i łatwiej o przybranie na wadze.
4. Owoce można jeść bez opamiętania
Jeśli chodzi o warzywa to owszem, ale przy owocach niestety musimy znać granice. Jeśli już to spożywać owoce, o niskim indeksie glikemicznym (jabłka, czereśnie, truskawki, cytrusy,), które nie powodują gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi. Natomiast na te posiadające większe pokłady cukru, typu banan musimy uważać bardziej.
5. Surowe marchewki są zdrowsze od gotowanych
Generalnie surowe warzywa/owoce są zdrowsze, lecz w przypadku marchewek jest całkiem odwrotnie! Gotowanie zwiększa ich wartość odżywczą, ponieważ wzrasta ilość beta karotenu.
6. Witamina C zwalcza przeziębienie
Zażywając witaminę C, niestety przeziębienie nie zniknie w mgnieniu oka. Nawet długotrwałe jej przyjmowanie nie ma nic wspólnego z zapobieganiem choroby. Jednak jej spożywanie, niesamowicie wspomaga naczynia krwionośne.
7. Jajka mają dużą zawartość cholesterolu
Jajka zdobyły nieuzasadnioną złą reputację. Najnowsze badania pokazują, że w rzeczywistości nie przyczyniają się do wysokiego poziomu cholesterolu. Jak się okazuje są źródłem wielu składników odżywczych min. cynku i żelaza.
8. Guma do żucia przywraca prawidłowe pH
Nic bardziej mylnego. Guma nie zawiera w swoim składzie niczego, co mogło by przywrócić pH w ustach. Za to bogata jest w chemikalia i związki nowotworowe np. aspartam.
9. Jedzenie ziemniaków powoduje tycie
Jeśli polane są w wysokokalorycznym sosem, to tak, ale same w sobie są nieszkodliwe. Słyszy się, że osoby na diecie powinny je odstawić. Otóż spożywanie ziemniaków ,właśnie zaleca się osobom redukującym masę ciała. Warzywa te mają właściwości sycące i spożycie paru sztuk wystarczy nam na dłuższy czas.
10. Cytryna posiada najwięcej witaminy C
W 100 g cytryny jest ok. 50 mg witaminy C. O wiele lepszym jej źródłem są czarne porzeczki, które posiadają ok. 200 mg/100 g. Chcąc uzupełnić niedobory witaminy C, szybciej przyswoisz ją spożywając jeszcze kapustę i paprykę.
11. Grillowane mięso jest rakotwórcze
Grillowanie to jeden z najlepszych sposobów przyrządzania mięsa. Osobom na diecie zaleca się spożywanie go pod taką postacią, ponieważ oszczędzamy wówczas mnóstwo kalorii, używając jedynie przypraw do smaku.
Zobacz również: 9 najpopularniejszych mitów na temat alkoholu
(źródło: rd.com, womenshealthmag.com)