Zestawianie ze sobą produktów, z pozoru do siebie niepasujących, jest niezwykłym smakowym doznaniem i ogromną inspiracją. Dzięki temu, odkrywamy coraz to nowsze kulinarne doświadczenia. Poznaj niepowtarzalne dania, jakie powstały poprzez dodanie czekolady, do niektórych produktów.
Spis treści
1. Suszone pomidory w czekoladzie
Jest to niesamowite zestawienie dwóch produktów, o których nie pomyślałbyś, że można je ze sobą połączyć. Suszone pomidory w czekoladzie wydają się nieco dziwnym daniem, ale ponoć smakują wyśmienicie. Ta słodkawo-słona przekąska jest idealna dla miłośników tych warzyw.
2. Czekolada z serem kozim i czarnym pieprzem
Kombinacja ta jest coraz częściej spotykana, zważywszy na to, że generalnie sery doskonale komponują się z czekoladą. Jednak dodanie odrobiny czarnego pieprzu, wydobywa bardziej wyrazisty smak potrawy.
3. Brokuły w czekoladzie
Może i nie jest to zbyt dietetyczne danie, ale brokuły zaskakująco dobrze smakują, oblane mleczną czekoladą.
4. Biała czekolada z bazylią
Połączenie czekolady i bazylii daje nam delikatny, bardzo świeży smak. Przyprawa niezwykle komponuje się ze wszystkimi rodzajami czekolad, lecz najlepszy uzyskujemy przy zestawieniu z białą.
5. Czekolada ze słodkimi ziemniakami
Czyli niesamowity deser, którego trzeba kiedyś spróbować.
6. Zupa z kalmara z czekoladą
Owoce morza i czekolada? Okazuje się, że jest to połączenie o niezwykle subtelnym smaku.
7. Czekoladowy hot dog
Wszyscy uwielbiamy hot dogi i czekoladę. Co powiesz na połączenie tych dwóch przekąsek w jedno danie? Zestawienie w smaku jest bardzo oryginalne. Zamiast keczupu czy musztardy, dodajesz bitą śmietanę i cukierkową posypkę.
8. Czekolada z zieloną herbatą
Zaczynasz dzień od kawy, aby obudzić się z rana? Otóż, okazuje się, że kombinacja czekolady i zielonej herbaty, może być znacznie lepszą dawką energii. Naukowcy z Uniwersytetu Północnej Arizony, przeprowadzili badania, które dowiodły, że połączenie ze sobą tych dwóch składników, może pobudzać lepiej od kofeiny.
9. Czekolada z karmelizowanym bekonem
Wiele osób jest zdania, że nie ma lepszej przekąski. Bez problemu można zakupić takową tabliczkę w sklepie. To zestawienie nie powinno nas aż tak dziwić szczególnie, że czekolada generalnie doskonale pasuje jako dodatek do mięs.
10. Czekolada z awokado
Awokado stało się ostatnimi czasy bardzo popularne i dodawane do wielu dań. Jednak kto by przypuszczał, że świetnie sprawdzi się idąc w parze z czekoladą. Dobrym pomysłem na wykorzystanie tego połączenia, jest stworzenie musu czekoladowego, właśnie z tym owocem.
Zobacz również: Frytki z czekoladą tylko w japońskim McDonald’s!
(źródło: huffingtonpost.ca, aol.com)