Oferta produktów i dań dla miłośników ostrego jedzenia stale się powiększa. Z pewnością te osoby ucieszy informacja, że już teraz mogą spróbować wina… z dodatkiem ostrych papryczek! Amatorów ostrych smaków zachęcano nie tak dawno do spróbowania lodów, które są, jak stwierdzono, aż 500 razy ostrzejsze niż Tabasco. Teraz zaoferowano coś pikantnego, ale do sączenia z kieliszka. O czym dokładnie mowa? O winie zrobionym z papryczek jalapeño i serrano, które może się okazać nowym hitem w świecie winiarskim.
Spis treści
Coś na ostro 🙂
Produkcji tego nietypowego trunku podjęła się mała winiarnia z Illinois Galena Cellars. Ich ostre białe wino idealnie pasuje do przystawek, takich jak ser czy krakersy, ale także jako baza do koktajli, na przykład do Krwawej Mary. Z pewnością ten napój daje „ostrego” kopa i może stać się ciekawą propozycją podczas kolacji.
Jednak to nie jedyne miejsce, gdzie robi się pikantne wina – podobne znajdziecie w ofercie Potter Wines. Tam dostaniecie wino Jalapeno, wino Chipotle oraz nietypowy napój, który jest mieszanką ostrego wina i lemoniady.
Ile trzeba zapłacić za taką ostrą przyjemność?
Papryczkowe wina można kupić w różnych cenach w zależności od producenta. Ceny wahają się od 16 (tyle kosztuje trunek od Galena Celars) do 25 dolarów, czyli w przeliczeniu od 58 do 92 złotych.
Odważylibyście się spróbować?