Na co dzień powinniśmy spożywać, takie produkty, które wspomagają nasze zdrowie, chronią przed wieloma chorobami oraz w naturalny sposób dodają energii. Czy wiesz, co dokładnie należałoby jeść? Oto 10 najlepszych propozycji.
Spis treści
1. Szpinak
To zielone liściaste warzywo, zawiera niezbędne składniki odżywcze dla naszego organizmu. Szpinak to źródło witaminy A, C, E i K oraz minerałów, takich jak magnez, potas oraz wapń. Będąc bogactwem folianu, zmniejsza ryzyko chorob serca i udaru mózgu. Co ważne, zapobiega degeneracji mięśni.
2. Herbata
Regularnie pita herbata, zapobiega chorobom takim, jak Alzheimer, Parkinson, cukrzyca oraz dolegliwościom układu sercowo-naczyniowego. Napar zawiera przeciwutleniacze zwane flawonoidami, które wspomagają nasze zęby i kości.
3. Jogurt
Będący źródłem pożytecznych bakterii, reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego i trawiennego. Istotną rzeczą jest fakt, że chroni organizm przed wystąpieniem nowotworu. Z kolei duża zawartość wapnia pomaga zapobiegać osteoporozie.
4. Oliwa z oliwek
To doskonały olej, który nie tylko chroni nasze zdrowie zwiększając dobry poziom cholesterolu, lecz wspaniale oddziałuje na cerę.
5. Fasola
Zasobna w żelazo, poprawia prace serca. Skutecznie wspomaga przepływ tlenu do wszystkich części ciała. Niska zawartość kalorii i tłuszczu sprawia, że również korzystnie oddziałuje na cholesterol. Mało tego, związki przeciwutleniające fasoli, przyczyniają się do poprawy funkcjonowania mózgu.
6. Brokuły
Warzywo będące bombą witaminową. Posiada spore pokłady witaminy C, A, jak i białka. Związki siarki w nim zawarte, skutecznie pomagają w walce z rakiem. Brokuły to z pewnością produkt, który warto uwzględnić w swoim codziennym menu.
7. Owsianka
Jest to zdrowa, jak i smaczna propozycja na śniadanie dla każdego. Owies jedzony codziennie, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, przez co obniża ciśnienie. Zawartość beta-glukanu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Na dodatek będący dobrym źródłem magnezu pomaga w produkcji energii, jak i prawidłowego działania enzymów.
8. Jajka
Czy to na śniadanie, obiad lub kolacje, warto po nie sięgać codziennie, ponieważ zawierają szeroką gamę składników odżywczych. Te składniki obejmują witaminy A, D, K, B12, B2, B6, cynk, wapń oraz fosfor. Podnoszą dobry poziom cholesterolu. Są niezbędne dla zdrowia naszych oczu. Wysoki procent białka stymuluje trawienie oraz wzmacnia kości.
9. Orzechy
Głównie cenione za obecność nienasyconych tłuszczów. Pewne badania pokazują, że codzienne sięganie po ich garść, średnio wydłuża nasze życie o dwa lata. Wyniki są imponujące i pokazują, że orzechy to doskonała przekąska w ciągu dnia, jak i dodatek do naszych potraw.
10. Jagody
Prawdopodobnie najlepsze wśród owoców. To miano zawdzięczają obecności dużej ilości przeciwutleniaczy, które są znacznie wyższe niż w przypadku reszty warzyw i owoców. Zapobiegają infekcji dróg oddechowych oraz chronią przed nowotworem i zawałem serca. Zmniejszają także szanse na wystąpienie dolegliwości związanych z wiekiem, jak utrata wzroku czy pamięci.
Zobacz również: 5 powodów, dla których warto jeść regularnie
Spróbuj przynajmniej kilka z tych produktów, uwzględnić w swoim codziennym menu, a nie będziesz żałować!
(źródło: blazerpress.com, eatingwell.com)