Ajerkoniak znany również jako likier jajeczny – to gęsty i słodki alkohol z nutką waniliowego aromatu, który przy odrobinie czasu możesz zrobić sam w domu. Poznaj więc banalnie prosty przepis na jego wykonanie, do którego będziesz potrzebować jedynie 5 składników!
Trudność: bardzo łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut
Składniki:
- 6 żółtek jaj
- 250 ml spirytusu ( 1 szklanka)
- 150 g cukru pudru
- 250 ml mleka skondensowanego ( 1 szklanka)
- łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Na samym początku rozbij jajka i oddziel żółtko od białka
- Teraz do żółtek dodaj cukier puder i ubijaj do momentu uzyskania puszystej, kremowej masy
- Do otrzymanej mikstury powoli wlewaj szklankę mleka skondensowanego, a następnie dodaj łyżkę ekstraktu waniliowego
- Po dokładnym rozrobieniu składników – stopniowo, cały czas mieszając wlewaj spirytus. Ważne, żebyś robił to powoli, ponieważ nasza gęsta konsystencja może bardzo łatwo się zważyć
- Otrzymaną masę przykryj folią, włóż do lodówki i schładzaj minimum godzinę. W tym czasie nasz ajerkoniak znacznie zgęstnieje, lecz jeśli stwierdzisz, że po wyciągnięciu jest za bardzo zbity – ogrzej go w temperaturze pokojowej, by nieco się rozrzedził
- Wyjmij go z lodówki i gotowe! Teraz możesz rozkoszować się swoim własnoręcznie wykonanym likierem, lecz musisz wiedzieć, że im dłużej stoi tym lepszy jest w smaku. Ajerkoniak najlepiej trzymać w chłodnym miejscu i spożyć go w ciągu tygodnia
Zobacz również: Przepis na wyśmienitą gorącą czekoladę z dodatkiem czerwonego wina
Smacznego!
Ajerkoniak to podstawa innych słodkich likierów, więc jeśli masz ochotę na jego bardziej urozmaiconą wersję – możesz do woli łączyć go z innymi smakami. Koniecznie spróbuj z dodatkiem roztopionej czekolady, startego cynamonu oraz kawy.
(źródło: thekitchn.com, allrecipes.com)