Od dawna chodzi za Tobą jakaś zdrowa przekąska, która odciągnęłaby Cię od chęci spożycia słodyczy? Co powiesz na dietetyczne, wilgotne muffinki marchewkowe? Wreszcie nie będziesz musiał ze sobą walczyć i z czystym sumieniem zjeść ciacho 🙂 Przepis jest prosty, wymaga trochę zabawy, ale efekt końcowy jest znakomity.
Zobacz również: Przepis na fit chlebek bananowy

twitter.com
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 50-60 min
Składniki:
- 1,5 szklanki marchewki startej na małych oczkach( 3 duże marchewki)
- pół szklanki otrębów owsianych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 duże łyżki miodu
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- zmielone orzechy włoskie
- suszona żurawina, płatki migdałów
Przygotowanie:
- Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- W mikserze zmielić płatki owsiane na mąkę.
- Przesypać mąkę do miski i dodać otręby, zmielone orzechy, cynamon, przyprawę korzenną, sól, żurawinę, sodę oczyszczoną i cukier.
- Żółtka oddzielić od białek, zmiksować same białka na sztywną pianę, po czym powoli dodawać żółtka mieszając masę łyżką
- Do masy dodać oliwę
- Całość przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać
- Uzyskane ciasto przełożyć do foremek na muffinki
- Posypać płatkami migdałowymi
- Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

pinterest.com
(źródło: food.com, cookieandkate.com)