Maj to szczyt sezonu szparagowego. Wiele restauracji już wprowadziło do swojego menu dania oparte o ten produkt. Czas, byście poszli w ich ślady.
Szparagi uważane są za produkt wykwintny, dzięki któremu każde, nawet najprostsze danie zyskuje rangę eleganckiego i wyrafinowanego. Niektórzy uważają szparagi za afrodyzjak, inni po prostu doceniają ich smak oraz wartości odżywcze. Chociaż można kupić je przez cały rok, właśnie teraz, w maju i w czerwcu, są one najlepsze. Chcecie dowiedzieć się więcej o tym wspaniałym warzywie? Czytajcie dalej.
Spis treści
Białe, zielone, a może…fioletowe?
O białych i zielonych szparagach na pewno słyszeliście, ale czy wiedzieliście, iż występują one także w barwie fioletowej? Różnica w kolorze wynika ze sposobu uprawy. Pociąga to za sobą też inne konsekwencje, takie jak nieco odmienny smak każdej wersji kolorystycznej szparagów. Białe szparagi charakteryzują się największą delikatnością, zielone wyróżniają się bardziej zdecydowanym smakiem, zaś fioletowe są najsłodsze.
Więcej niż tylko afrodyzjak
Miano afrodyzjaku szparagi zawdzięczają swojemu kształtowi, ale także zawartości fitoestrogenów, działających w organizmie kobiety podobnie, jak estrogeny – są więc odpowiedzialne za popęd płciowy. To nie jedyne właściwości szparagów. Ich wartość energetyczna wynosi zaledwie 18 kcal w 100 g, można zatem śmiało nazwać je produktem dietetycznym. Szparagi dostarczają cennych składników mineralnych, takich jak kwas foliowy, wapń, fosfor oraz potas, a także witamin – głównie C i E. Ponadto są źródłem błonnika pokarmowego.
Jak przygotować szparagi?
Tutaj znowu ma znaczenie kolor. Białe szparagi są najbardziej włókniste. Z tego powodu należy je obrać i pozbawić zdrewniałych końcówek. Obieranie nie jest konieczne w przypadku szparagów zielonych oraz fioletowych – w ich przypadku wystarczy usunięcie końcówek. Najbardziej popularnym sposobem przygotowania szparagów jest gotowanie – warzywa wstawiamy pionowo do garnka i w takiej pozycji zostawiamy je na kilka lub kilkanaście minut, by osiągnęły pożądaną miękkość. Szparagi można również gotować na parze, piec oraz grillować.
Jak podawać szparagi?
Szparagi mogą posłużyć jako osobne danie, podane z delikatnymi sosami – holenderskim lub beszamelowym. Niektórzy decydują się na sparowanie ich z szynką parmeńską, łagodnymi serami bądź jajkiem. Warzywo to idealnie sprawdzi się jako finezyjny dodatek do sałatek oraz omletów. Innym sposobem na przyrządzenie szparagów stanowi zrobienie z nich kremowej zupy. Niezależnie od tego, jaki sposób przygotowania wybierzecie, postarajcie się nie przytłoczyć tego szlachetnego produktu. W końcu chodzi przede wszystkim o to, by maksymalnie wykorzystać sezon szparagowy i przez te parę tygodni nasycić się nimi aż do następnego roku.
Szparagi zyskują coraz większą popularność w Polsce. A czy na Waszych stołach również się pojawiają? Jakie potrawy z ich udziałem lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze komentarze.