Sądzisz, że dietetyczne jedzenie zawsze musi być mdłe i pozbawione smaku? Nic bardziej mylnego! Zdrowe produkty spożywcze również mogą być pyszne. Wystarczy, że odpowiednio je przygotujesz. Oto kilka przydatnych kulinarnych porad!
Spis treści
Używaj dużo przypraw
Niesamowite jest to, jak odrobina przypraw i ziół zmienia smak posiłku. To dzięki nim ryby, warzywa i inne produkty zyskują niesamowity aromat. Co więcej, niektóre z nich wspomagają odchudzanie! Które przyprawy wybierać? Sięgaj po pieprz cayenne, kurkumę i curry. Są to pyszne, armoatyczne przyprawy, które jednocześnie przyspieszają metabolizm – dzięki nim szybciej spalasz tkankę tłuszczową!

flickr.com
Używaj zdrowych tłuszczy
Nie jest prawdą, że wszystkie tłuszcze są szkodliwe. Te „dobre” przyspieszają metabolizm, chronią przed chorobami i utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu. Są to tłuszcze nienasycone, które są najlepsze dla zdrowia i sylwetki! Tylko, po które najlepiej sięgać? Zainwestuj w olej kokosowy, rzepakowy, z orzechów włoskich i z oliwek. Nie tylko pomogą w zrzucaniu wagi, ale i nadadzą potrawom wyrazistego smaku!

pinterest.com
Stosuj ekstrakty roślinne
Czym dokładnie są ekstrakty roślinne? To zagęszczone preparaty, pozyskiwane z różnych kwiatów czy ziół. Posiadają wiele cennych właściwości, o których powinieneś wiedzieć! Przede wszystkim działają rozgrzewająco i antybakteryjnie. Jednak cenione są najbardziej ze względu smak. Dzięki nim desery owocowe oraz koktajle staną się jeszcze lepsze. Koniecznie spróbuj ekstraktu z cynamonu, orzecha włoskiego lub mięty!

pinterest.com
Używaj naturalnych słodzików
Istnieje wiele sposobów, by nieco osłodzić sobie dietetyczne danie. Mowa o naturalnych słodzikach, które nie tuczą i nie szkodzą zdrowiu. Za to nadają przepysznego smaku, zachowując wartości odżywcze dania. Jakie są najlepsze? Otóż swoje potrawy warto wzbogacić o owoce, miód, nektar z agawy lub stewie. Nie dość, że pyszne, to bezpieczne dla Twojej figury!

flickr.com
Jedz kolorowo
Dotyczy się to przede wszystkim warzyw oraz owoców. Dobieraj ich jak najwięcej. Nie ograniczaj się tylko do jednego rodzaju. Eksperymentuj i sprawdzaj, co z czym smakuje Ci najbardziej. Pamiętaj, im większa różnorodność na talerzu, tym lepiej!
Zobacz również: 9 rzeczy, które powinieneś mieć w kuchni podczas odchudzania

flickr.com
Koniec z mdłym i mało apetycznym dietetycznym jedzeniem! A Ty, znasz jakieś inne smaczne kulinarne sposoby? Podziel się!
(źródło: vitalityfitnesscalgary.com, discovergoodnutrition.com)