Nie każdy owoc zalicza się do grona superfoods, czyli produktów będących bogactwem witamin, przeciwutleniaczy, błonnika i wiele innych substancji, które zachowują nasze zdrowie, a nawet zapobiegają chorobom. Dowiedz się, jakie są najbardziej wartościowe i posiadają te wszystkie właściwości.
Spis treści
1. Jagody acai
Pozyskiwane są z drzewa palmowego. Jagody acai zaliczane są do superfoods ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Spożywając je regularnie głównie zyskujemy szybszy metabolizm i oczyszczony organizm, ponieważ acai usuwają toksyny. Dzięki zawartości pokładów antyoksydantów, pozbywają się wolnych rodników, przez co zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Mało tego skutecznie obniżają zły cholesterol.
2. Banany
Dobrze nam znane z półek sklepowych. Mogłeś nie zdawać sobie sprawy z ich niesamowitych właściwości. Otóż są doskonałym źródłem pektyn i potasu, magnezu oraz wapnia. Spożycie co najmniej jednego banana dziennie, wspomaga i regeneruje nasz organizm, dlatego owoce te są polecane jako posiłek potreningowy.
3. Grejpfrut
Przede wszystkim bogaty jest w enzymy, które wspomagają spalanie tłuszczu. Wystarczy spożywać jeden dziennie, aby zauważyć znaczne efekty. Na dodatek likopen w nich zawarty – czyli naturalny barwnik owocu, ma działanie antynowotworowe. Oprócz tego grejpfruty są doskonałym źródłem antyoksydantów.
4. Melon
Jest niesamowitym wsparciem dla serca, ponieważ zawiera ogromne ilości witaminy C, witaminy A, potasu oraz magnezu. Ma jednocześnie właściwości upiększające, gdyż wspiera zdrową kondycje cery i włosów.
5. Pitaja
Inaczej zwana smoczym owocem, który zachwyca smakiem oraz wyglądem. Główną jego zaletą jest zwalczanie wolnych rodników, czyli wspomaga odnowę komórek w organizmie. Miąższ składa się z tysiąca pestek, który w smaku porównywalny jest to połączenia kiwi z mango.
6. Kiwi
Kolejny owoc, będący bogactwem przeciwutleniaczy. Chroni on głównie wzrok przed uszkodzeniem. Co ciekawe, badania udowodniły, że kiwi redukuje zaburzenia snu, poprzez zawartość seratoniny – hormonu odpowiedzialnego za sen.
7. Pomarańcze
Jedzenie pomarańczy funduje nam naturalne oczyszczanie. Powinniśmy po nie sięgać ze względu na oczywistą zawartość witaminy C, ale również z powodu posiadania peptyny, błonnika oraz witaminy P, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
8. Awokado
Owoc ten staje się coraz bardziej popularny. Nic dziwnego skoro zalicza się do jednych z najbardziej zdrowych produktów spożywczych. W jego dobroczynny skład m.in. wchodzą kwasy omega-3, naturalny kwas foliowy, witamina B6, błonnik oraz antyoksydanty. Awokado jest czołowym składnikiem, jeśli chodzi o zapobieganie chorobie Alzheimer’a.
9. Granat
Jego główną zaletą jest właściwość regenerowania i odmładzania skóry. Ma zastosowanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne, przez co chroni nas przed wieloma chorobami. Poza tym polecany jest osobą na diecie, ze względu na zmniejszanie wchłanialności tłuszczu.
10. Papaja
Mówi się o niej, że jest cudem natury. Okazuje się, że ma o 33% więcej witaminy C niż cytryna. Na dodatek ułatwia trawienie, reguluje procesy metaboliczne, wzmacnia serce i układ krwionośny. Papaja to doskonałe źródło błonnika, witaminy A i E, luteiny oraz likopenu.
11. Ananas
Co ciekawe wykazuje właściwości przeciwbólowe. Na domiar wzmacnia układ immunologiczny, zmniejsza zgagę i niszczy komórki rakowe. Dzięki zawartości witaminy C, ananasy wykorzystuje się do produkcji licznych kosmetyków.
Zobacz również: 12 warzyw i owoców, o których istnieniu prawdopodobnie nie miałeś pojęcia
(źródło: health.com, thrillist.com)