Wszyscy wiemy, że czerwone wino jest do czerwonego mięsa a białe do białego. Ale co zrobić z niebieskim? Kiedyś nie było takiego problemu do czasu, aż hiszpańska firma Gik wraz ze specjalistami oraz degustatorami, nie stworzyła trunku o tym nietypowym kolorze. Dowiedz się o nim więcej.
Wino w kolorze niebieskim powstało we współpracy z Uniwersytetem Kraju Basków i zespołem badawczym AZTI Tecnecalia. Składa się ono zarówno z czerwonych, jak i białych winogron, które pochodzą z różnych winnic w całej Hiszpanii. Pewnie zastanawiasz się co stoi za jego niezwykłym odcieniem. Otóż kolor powstaje dzięki kombinacji antocyjanów, które są niczym innym jak pigmentem w skórze winogronowej oraz przy pomocy barwniku indygo. Gik wyjaśnia na swojej stronie internetowej, że barwa ta nie została wybrana przypadkiem. Ma ona reprezentować „ruch innowacji i nieskończoności”.
Kolejnym faktem jest to, że mieli w zamiarze stworzenie czegoś czego jeszcze nie było. Trzeba przyznać, że napój będzie dobrze prezentował się na zdjęciach. Prawdopodobnie już niedługo Instagram zaleje fala postów z niebieskim alkoholem. W smaku będzie ono trochę słodsze, jednak bez dodatku cukru. Poniżej znajdziesz zdjęcia z pierwszej sesji wina.
Zobacz również: 7 rzeczy, których żaden miłośnik wina nigdy nie robi
(źródło: boredpanda.com, time.com)