Przed nim nie uciekniesz. Nawet nie wiesz jak dużo go pochłaniasz za każdym razem, gdy np. delektujesz się swoim ulubionym smoothie lub sałatką owocową. Sprawdź, zawartość cukru w owocach, ponieważ niektóre mają jego duże pokłady, które mogą zaszkodzić Twojej sylwetce. Zobacz, na które musisz uważać.
Zobacz również: 5 sposobów na zwalczenie uzależnienia od cukru

pinterest.com
Spis treści
Owoce z wysoką zawartością cukru:
- Winogrona – kiść winogron zawiera około. 5 kostek cukru, dlatego owoców tych powinni unikać cukrzycy. Ale dietetycy przekonują, że mimo takiej zawartości cukru winogrona nie tuczą. Dlaczego tak się dzieje? Owoce te mają niski indeks glikemiczny (IG-45)
- Liczi – szklanka tego egzotycznego owocu to aż 29 gramów cukru.
- Banany – należą do najsłodszych owoców. W 100 g znajdziemy około 16 g cukru, czyli 2 i 3/4 kostki.
- Pomarańcze – normalnej wielkości pomarańcza waży około 200 g, a zatem jedząc ją spożyjemy niecałe 3 kostki cukru.
- Gruszki – 100 g tego owocu to około 10,5 g cukru (około 1 i 3/4 kostki). Ponieważ średnio owoc ten waży około 120 g, zawiera zatem nieco więcej niż 2 kostki.
- Suszone owoce – nie dajmy się zwieść przekonaniu, że owoc świeży i suszony prawie niczym się nie różni. Z punktu widzenia zawartości cukru, suszone owoce są o wiele bardziej słodkie niż ich świeże odpowiedniki.
Owoce z niską zawartością cukru:
- Ananas (54 kcal/100g) – owoc ten zawiera ogromne pokłady witaminy C, jak również witamin: A, B i PP. Dobroczynny wpływ na organizm mają też duże ilości żelaza oraz wapnia. Zawartość fruktozy – 3,7g.
- Arbuz (19 kcal/100g) – w ponad 90% składa się z wody, dlatego jest małokaloryczny i nie tuczy. Zawiera wiele cennych składników, m.in.: błonnik, potas, witaminy: A, B6 i C, jak również lipoken – czerwony barwnik chroniący przed rozwojem miażdżycy. Zawartość fruktozy – 5,1g.
- Brzoskwinie (41 kcal/100g) – zawierają witaminy: A, B1-B3, B6, C oraz PP. Najlepiej zjadać je razem ze skórką, bo właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych składników. Zawartość fruktozy – 4,1g.
- Cytryny (30 kcal/100g) – owoce cytrusowe odgrywają znaczącą rolę w procesie utleniania. Zawierają głównie witaminę C i wapń. Zawartość fruktozy – 1,1g/0,2g.
- Jabłka (36 kcal/100g) – w głównej mierze składają się z wody, zawierają jej ponad 80%. Ale w jabłku znajdują się także witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także pokaźne pokłady potasu i mniejsze ilości sodu, magnezu, wapnia i fosforu. Zawartość fruktozy – 9,3g.
- Jeżyny (60 kcal/100g) – zawierają dużo kwasów organicznych, witaminę C, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B. Znajdują się w nich pektyny, garbniki i składnki mineralne takie jak potas czy magnez. Zawartość fruktozy – 4,3g.
- Maliny (28 kcal/100g)– zawierają kwasy organiczne (m.in.: cytrynowy, jabłkowy i salicylowy) oraz pektyny, cukry i pełno substancji mineralnych. Zawartość fruktozy – 4,6g.
- Brzoskwinie (43 kcal/100g) – Są bogate w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy: PP, B i C oraz błonnik. Zawartość fruktozy – 3,3g.
- Papaja (43 kcal/100g) – jest doskonałym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego i potasu. Ponadto, zawiera moc witamin E, A i K. Zawartość fruktozy – 3,6g.
- Śliwki (60 kcal/100g) – zawierają sporą liczbę różnorodnych składników odżywczych, m.in.: witaminy A, C, E, B6 i K oraz polifenole, a także potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i błonnik. Zawartość fruktozy – 3,3g.
- Truskawki(27 kcal/100g) – zawierają dużo witaminy C oraz szereg witamin z grupy B i witaminę PP. Są bogatym źródłem mikro i makroelementów: wapnia, żelaza, fosforu, potasu i manganu. Zawartość fruktozy – 3,0g.
Niektóre z owoców owszem tuczą i zawierają sporo cukru, ale wystarczy na nie uważać i spożywać je w rozsądnych ilościach, a na pewno nie zaszkodzą.

giphy.com
(źródło: rodalesorganiclife.com, dietdoctor.com)