Przedstawiamy 4 żywieniowe zestawienia, które pasują do siebie tylko pozornie, ponieważ w rzeczywistości tworzą niebezpieczne związki. Mniej czy bardziej, ale nieświadomie sobie szkodzimy.
Spis treści
1. Kawa i herbata z nabiałem
Zawarty w nich kwas szczawiowy wiąże się z wapniem z nabiału, tworząc szczawiany, które odkładają się jako kamienie w drogach moczowych.
Zobacz również: 8 najdziwniejszych kombinacji spożywczych, które dobrze smakują

flickr.com
2. Herbata z cytryną
W herbacie zawarty jest glin, który w tej formie nie jest przyswajany przez organizm. Natomiast dodatek cytryny powoduje, że powstaje cytrynian glinu- w pełni przyswajalny przez organizm, a odkładający się na przykład w mózgu. Może prowadzić do choroby Alzheimera.

pinterest.com
3. Wino i czerwone mięso
Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie.

flipboard.com
4. Grzyby i alkohol
Alkohol ścina białko znajdujące się w grzybach i sprawia, że staje się ono niestrawne dla nas.
Zobacz również: 7 rzeczy, których nigdy nie powinieneś jeść

flickr.com
(źródło: healthypanda.com, wellnestoday.com)