Sprawdź koniecznie, jakich jest 5 najbardziej rakotwórczych przekąsek. To jak się żywimy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Niektóre produkty są mniej lub bardziej szkodliwe. Dowiedz się, jakich produktów unikać za wszelką cenę, aby nie nabawić się choroby nowotworowej.
Zobacz również: Kurkuma: przyprawa, która jest naturalnym blokerem raka

giphy.com
Spis treści
1. Popcorn z mikrofalówki
Szybka i łatwa do zrobienia przekąska ,po którą sięgamy podczas oglądania filmu jest niewiarygodnie szkodliwa. Zawiera bardzo toksyczny kwas chemiczny perfluorooktanowy (PFOA) na dnie woreczka. Szereg badań wykazał, że osoby często spożywające tą substancje, znajdowały się w największym ryzyku rozwijania się raka pęcherza oraz nerek. Jak się okazało popcorn o smaku maślanym ma na dodatek bardziej niebezpieczny aromat. Jeśli chcesz cieszyć się Twoim ulubionym przysmakiem bez obaw, zakup luźno zapakowane ziarenka i podgrzewaj na oleju.

giphy.com
2. Pomidory konserwowe
Konserwy nadają się do długotrwałego przechowywania, poza tym są niezwykle wygodne. Niestety substancja o nazwie bisfenol A (BPA), który znajduje się w ściankach pojemnika jest zagrażająca naszemu zdrowiu. Szczególne zagrożenie stanowią puszki z warzywami. Ich wnętrze pokryte jest żywicą epoksydową zawierającą BPA. Warstwa żywicy ma chronić jedzenie przed bezpośrednim kontaktem z metalem. BPA może bez problemu przenikać do pokarmu, razem z którym dostaje się do wnętrza naszego organizmu powodując poważne choroby. Pomidory są wyjątkowo szkodliwe, ponieważ mają wysoką kwasowość , która pozwala im chłonąć bisfenol w szybszym tempie niż u innych konserw. Prostym rozwiązaniem jest kupić tylko świeże pomidory w lokalnym supermarkecie.

giphy.com
3. Hodowlany łosoś
Wiele ludzi zdaje sobie sprawę z korzyści wynikających z jedzenia ryb. Jednak nie wszyscy wiedzą, że łosoś hodowlany ma wysoki poziom toksyn takich jak PCB, dioksyn i toksafen, które powodują nowotwory. Ważne jest, aby kupić łososia dzikiego, nawet jeśli kosztuje znacznie więcej niż jego odpowiednik hodowlany. Upewnij się, że fundujesz sobie wolne od chemicznych substancji ryby w celu uniknięcia przykrych następstw zdrowotnych, które mogą się zdarzyć w dłuższej perspektywie czasu.

giphy.com
4. Utwardzony olej
W przeciwieństwie do naturalnych olei, takich jak z oliwek, sojowych lub rzepakowych, utwardzony olej ekstrahuje się sztucznie z warzyw i przez to powiązany jest z rakiem. Ten rodzaj oleju ma dużą ilość konserwantów. Pomaga on wydłużyć okres przydatności wielu przetworzonych produktów spożywczych i zmienia ich smak oraz zapach. Wysoki poziom kwasów omega- 3, kwasów tłuszczowych występujących w tym oleju, są bardziej szkodliwe niż pomocne, ponieważ zmienia elastyczną strukturę błon komórkowych i narażają Cię one na nowotwór. Zwłaszcza skóry.

flickr.com
5. Chipsy ziemniaczane
Nie od dziś wiadomo, że są jednymi z najbardziej trujących przekąsek. Niestety cieszą się ogromną popularnością. Jedząc je spożywamy akrylamid (związek znajdujący się w papierosach). Ten związek chemiczny produkowany jest z głębokiego smażenia w wysokich temperaturach, które sięgają 248 stopni Celsjusza i jest to niezbędny krok, aby frytki były chrupiące . Niestety, akrylamid jest mocno powiązany z rakiem. Żywność tego typu powinna być całkowicie wycięta z naszej codziennej diety.

flipboard.com
Z badań wynika, że przy spożywaniu tych produktów przynajmniej 2 razy tygodniowo, podwajasz ryzyko zachorowalności na raka. Pamiętaj o tym zanim ulegniesz pokusom i reklamom!
(źródło: lifehack.org, naturalnews.com )