Koktajle wyglądają jak uosobienie pysznej przekąski. Mają owoce, są łatwe do wykonania w zabiegany dzień i są nieskończenie konfigurowalne, dzięki czemu w zasadzie nigdy się nie znudzą. To trochę irytujące, kiedy myślisz, że masz coś zdrowego, zwłaszcza jeśli próbujesz schudnąć, a okazuje się, że Twój „zdrowy”deser to kaloryczna bomba. Oto 6 rzeczy, które warto wiedzieć o koktajlach, zwłaszcza jeśli Twoim celem jest utrata wagi.
Zobacz również: 5 błędów przy robieniu smoothie, które być może popełniasz

shutterstock.com
Spis treści
1. Owoce są dobre, ale mogą też mieć dużo kalorii i cukru, więc jeśli starasz się schudnąć, uważaj na wielkości porcji
Mimo, że owoce są zdrowe, nie pakuj ich tonę do blendera. Owoce zawierają zwykle zarówno fruktozę jak i glukozę. Mimo, że owoce nie mają sacharozy czy cukru stołowego, za dużo wszelkiego rodzaju cukru może zamienić się w tłuszcz, a w dłuższej perspektywie może to potencjalnie predysponować do cukrzycy i innych chorób przewlekłych. Zaleca się więc jedną porcję owoców na smoothie, czyli jedną filiżankę. To pomoże Ci otrzymać koktajl z około 250 kalorii.
2. Dużo błonnika jest częścią budowania prawdziwie nasycającego smoothie
Błonnik jest kluczem do zachowania pełności przez długi okres czasu, co zapobiega niepotrzebnemu podjadaniu między posiłkami. Gdy Twoje smoothie nie ma dość tego niezbędnego składnika odżywczego, możesz niestety sięgnąć po dodatkową porcję owoców lub niepotrzebną przekąskę. Aby upewnić się, że Twój koktajl będzie miał od pięciu do ośmiu gramów błonnika, należy użyć owoców ze skórką (najbardziej bogata w błonnik część) jak truskawki, jabłka czy gruszki. Można również dodać warzyw, takich jak szpinak i kapusta.
3. Jeśli w koktajlu jest za mało białka, możesz szybko znów poczuć się głodny
Podobnie jak z błonnikiem, jeśli Twojej smoothie nie będzie miało wystarczającej ilości białka będzie niepełnowartościowe. Ilość białka jest bardzo ważna, daje uczucie sytości i również zapobiega przed podjadaniem. Zalecane jest około 10 gram białka na smoothie. Warto dodać też dwie łyżki masła z orzechów.
4. Świeże i mrożone owoce są lepszym rozwiązaniem, niż konserwowe lub kandyzowane, jeśli starasz się unikać dodatkowego cukru
Owoce puszkowane zanurzone są w wodzie z cukrem, pamiętaj o tym. Używaj mrożonych lub świeżych owoców, są zdrowsze i mniej kaloryczne. Zawsze smakują dobrze, są naturalne a nie sztucznie słodzone.
5.Uważaj na substancje dosładzające, które wydają Ci się zdrowe, to dodatkowo podbija kaloryczność
Agawa, miód, syrop klonowy, sok, to wszystko brzmi pysznie, ale winduje kaloryczność do gory niczym rakieta, zwłaszcza jeśli nie znasz ilości wskazanej dla Twojej porcji. Na szczęście nie są one często naprawdę konieczne. Koktajle powinny być naturalnie słodkie ze świeżych lub mrożonych owoców, jeśli nadal czujesz, że w Twoje smoothie brakuje słodkiego smaku dodaj przypraw takich jak cynamon czy gałka muszkatołowa lub kilka kropli ekstraktu waniliowego.
6. Robienie koktajli jest lepszym rozwiązaniem, niż ich kupno, zawsze wiesz co w nich jest
Mimo, że sklepy i stoiska z koktajlami wyrastają jak grzyby po deszczu, to nie wszędzie są one 100% zdrowe. Wiele z nich faktycznie korzysta ze zdrowych, dobrych jakościowo składników. Problem polega na tym, że nigdy nie wiesz ilu owoców dano na porcję. Nawet jeśli pracownicy są świetne przeszkoleni do tej pracy, nigdy nie można być pewnym, co dokładnie pijesz. Najlepszym sposobem, aby upewnić się, że porcje są odpowiednie jest zrobienie własnego koktajlu w domu.
Zobacz również: 5 super łatwych przepisów na zielone smoothies, które pomogą Ci zrzucić wagę

shutterstock.com
(źródło: self.com, foodnetwork.com)