Sprawdź, jakich jest 7 najważniejszych korzyści jedzenia jabłek. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że są niezwykle zdrowe, lecz czy wiesz, co konkretnie zyskujesz poprzez ich spożywanie? Według większości, są to największe bomby witaminowe.
Zobacz również: Ocet jabłkowy powinno pić się codziennie. Sprawdź, jakie posiada zaskakujące korzyści zdrowotne!

giphy.com
Spis treści
1. Wzmacniają układ odpornościowy
Czerwone jabłka zawierają kwercetyne, która jest specjalnym przeciwutleniaczem. Wspomaga ona Twój układ odpornościowy.

flickr.com
2. Pomagają w oddychaniu
Kwercetyna również wspomaga oraz poprawia funkcjonowanie płuc. Trzeba, by jeść co najmniej pięć jabłek tygodniowo, aby zauważyć wyraźne efekty.

flipboard.com
3. Redukują cholesterol
Posiadają one błonnik, który występuje w formie pektyny, który blokuje wchłanianie złego cholesterolu.

pinterest.com
4. Zapobiega kamieniom żółciowym
Powstają one, na wskutek zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, który eliminuje właśnie błonnik.

flickr.com
5. Kontrolują ciśnienie krwi
Masz z nim problemy? Jabłka są pełne potasu, który jest niezbędny, aby móc kontrolować wysokie ciśnienie krwi.

flickr.com
6. Zmniejszają ryzyko cukrzycy
Posiadają kwas ursolowy, który obniża poziom tłuszczu i cukru we krwi. Naukowcy sądzą, że związek może być wykorzystany jako środek przeciwdziałający zanikowi mięśni, a być może również zaburzeń metabolizmu takich, jak cukrzyca.

flickr.com
7. Zwiększają pracę mózgu
Jabłko może pomóc zwiększyć moc mózgu i pamięci dzięki acetylocholinie, która usprawnia komórki nerwowe. Obniża to prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera.
Zobacz również: Sprawdź, które owoce zawierają najwięcej i najmniej cukru

flipboard.com
(źródło: healthypanda.com, medicalnewstoday.com)