Niektóre produkty dostarczają ważne witaminy, które mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu chorób. Są one nie tylko pożywne i smaczne, ale także łatwo można przygotować z nich zdrowy posiłek. Dowiedz się, jakie korzyści oferują te produkty i dlaczego warto starać się mieć je zawsze w swojej kuchni.
Spis treści
1. Jeżyny
Jeżyny to małe owoce z wielką mocą prozdrowotną. Ostatnio naukowcy dowiedli, że są doskonałe w walce z rakiem, ponieważ są bogate w antyoksydanty i flawonoidy. Powszechnie uważa się, że zmniejszają skutki chorób związanych z wiekiem, takich jak choroba Alzheimera i demencja. Ponadto przyspieszają przemianę materii.

pinterest.com
2. Buraki
Podobnie jak większość warzyw z żywymi kolorami, buraki mają wiele składników odżywczych. Te warzywa korzeniowe są bogate w witaminę C i błonnik. Spożywanie ich korzystnie wpływa na funkcjonowania nerwów i mięśni. Badania wykazały, że picie soku z buraków przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi w ciągu zaledwie kilku godzin.

pinterest.com
3. Trawa pszeniczna
Trawa pszeniczna zawiera duże ilości białka i jest bogata w witaminy A i C. Prócz tego hamuje stany zapalne i oczyszcza organizm z metali.

pinterest.com
4. Awokado
Awokado jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które nie tuczą. Najwięcej składników odżywczych znajduje się zaraz pod zewnętrzną skórką. Awokado jest doskonałym źródłem witaminy K i E, które pomagają obniżyć poziom trójglicerydów i cholesterolu.

pinterest.com.
5. Zielona herbata
Bogata w polifenole oraz katechiny, czyli silne antyoksydanty,witaminę A, B, C, E i wiele innych, poprawia wygląd skóry, pobudza, dzięki czemu doskonale wpływa na myślenie, a nawet przedłuża życie i chroni przed demencją.

pinterest.com
6. Granat
Granaty są bogate w flawonoidy i polifenole. Te silne przeciwutleniacze są doskonałą ochroną przeciwko wolnym rodnikom w organizmie, tym samym obniżając ryzyko zachorowań na raka. Łagodzą także problemy trawienne, odmładzają i poprawiają przepływ krwi.

pinterest.com
7. Imbir
Imbir może zmniejszyć mdłości i nudności, jest pomocny w stanach zapalnych, ma także właściwości rozgrzewające. Wskazany przy walce z przeziębieniem i grypą. Ponadto ułatwia trawienie i jest pomocny gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów.

pinterest.com
(źródło: healthypanda.com, health.com)