Lubisz awokado? Ta roślina zawiera wiele dobrych składników odżywczych, które świetnie działają na nasz organizm. Oto 4 zaskakujące skutki codziennego spożywania awokado.
Spis treści
1. Zmniejsza ryzyko chorób serca
Ta roślina ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy ze względu na bogactwo jednonienasyconych tłuszczów. Ponadto te składniki obniżają ciśnienie krwi i poziom tzw. złego cholesterolu.

pinterest.com
2. Pozytywnie wpływa na utratę lub utrzymanie wagi
Owoc zawiera dużą zawartość błonnika. Co więcej, zwiększa uczucie sytości i zapobiega nagłemu napadowi głodu, a co za tym idzie- podjadaniu między posiłkami.

pinterest.com
3. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Istnieją badania, które potwierdzają, iż ten owoc odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia raka piersi i raka prostaty. Wstępne testy wykazały, że owoc może przeciwdziałać ostrej białaczce szpikowej.

flickr.com
4. Awokado chroni skórę i oczy
Luteina zawarta w owocu chroni oczy przed uszkodzeniami, które mogą prowadzić do zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej czy powolnej utraty wzroku. Antyoksydanty wspomagają naszą skórę i pomagają jej zachować piękny wygląd i gładkość.

flickr.com
Awokado, poza działaniem zdrowotnym, jest bardzo dobre w smaku. Lubicie jeść ten owoc? Jeżeli nie, koniecznie spróbujcie hiszpańskie guacamole!
(źródło: lifehack.org, authoritynutrition.com)