Kuchnia niemiecka nie należy do lekkostrawnych, ale za to jest niezwykle smaczna. Nie składa się tylko i wyłącznie z ziemniaków, kapusty i piwa. Przekonaj się, jak różnorodne potrawy ma do zaoferowania.
Spis treści
1. Kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana
Klasyczna niemiecka sałatka ziemniaczana, to znakomity dodatek do mięsnych dań. Idealnie komponuje się z niemieckim sznyclem, czy kiełbasą.

flipboard.com
2. Precle
Sprzedawane są prawie we wszystkich piekarniach w całym kraju. Duże miękkie precle (lub bretzle, jak mówią Niemcy) są doskonałą słoną przekąską. Miękkie w środku, a na zewnątrz chrupiące, w przeciwieństwie do ich amerykańskich odpowiedników.

flickr.com
3. Schwarzwälder Kirschtorte – tort szwardzwalcki
Niemiecki klasyk, składający się z ciasta czekoladowego, przełożonego naprzemiennie bitą śmietaną, wiśniami, kandyzowanymi owocami wiśni oraz wiórkami z czekolady.

flickr.com
4. Currywurst
Jedna z najbardziej lubianych potraw niemieckich ulic, czyli kiełbasa z grilla zanurzona w sosie pomidorowym i posypana odrobiną curry.

flipboard.com
5. Spätzle
Najlepiej danie to opisać, jako małe, cienkie kluski podane z sosem lub serem.

pinterest.com
6. Kebab
Choć wywodzi się z Turcji, to większość osób najbardziej jest zachwycona smakiem właśnie niemieckiego kebaba. Ponoć nie ma sobie równych, a potwierdzeniem na to, są niemalejące kolejki do budek.

pinterest.com
7. Leberkäse
Danie pochodzące z Bawarii. Jest to nic innego, jak kawałek pieczeni z drobno zmielonego mięsa w świeżej bułce. Klient może zażyczyć sobie dodatkowo keczup lub musztardę.

pinterest.com
8. Szparagi
Od kwietnia do końca czerwca, znajdziesz szparagi w każdym tamtejszym menu. Białe odmiany, będące dostępne sezonowo, są niemieckim ulubionym warzywem. Można śmiało stwierdzić, że to państwo ma na ich punkcie obsesje.

flipboard.com
9. Apfelstrudel – jabłkowy strudel
Czyli kruche ciasto jabłkowe, które najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi, cukrem pudrem oraz skąpane w bitej śmietanie.

pinterest.com
10. Biała kiełbasa
Ten rodzaj kiełbasy spożywany bez skórki, jest specjałem bawarskich śniadań.

flickr.com
11. Sznycel
Jeśli szukasz obfitego i ciężkostrawnego posiłku, to sznycel będzie idealny. To panierowane oraz smażone mięso z kurczaka, wieprzowiny lub cielęciny jest jednym z najbardziej popularnych, jak i tradycyjnych niemieckich dań.

pinterest.com
12. Rote Grütze
To nic innego, jak kisiel wykonany z czerwonych owoców. Popularny szczególnie w Północnych Niemczech i Skandynawii. Doskonałym dodatkiem do niego może być jogurt lub polewa waniliowa.

pinterest.com
13. Kartoffelpuffer
Prosta w przyrządzeniu ziemniaczana potrawa. Placki te są ze startych ziemniaków, cebuli oraz jajek.

pinterest.com
14. Lodowe spaghetti
Lody, które najczęściej są o smaku waniliowym, przeciska się przez specjalną prasę, żeby wyglądały jak makaron. Następnie dokłada się rozmaite dodatki, jak owoce, posypki, bitą śmietanę i różne polewy do wyboru.

flipboard.com
15. Frittaten suppe – zupa naleśnikowa
Ciekawe danie z wywaru mięsno-jarzynowego gotowanego na wołowinie. Niecodziennym dodatkiem do zupy są tutaj naleśniki pocięte w paski.

flickr.com
16. Cynamonowe gwiazdki
Głównie sprzedawane w okresie świątecznym, pyszne gwiazdki cynamonowe to jedne z ulubionych ciasteczek mieszkańców Niemiec. Smakiem zbliżone są do pierników, a wykonane z migdałów, cynamonu i imbiru.

pinterest.com
17. Kanapki z rybą
W całej północnej części Niemiec niezwykłą popularnością cieszą się kanapki z marynowanymi rybami, które są między masą dodatków, takich jak warzywa, jajka i sosy.
Zobacz również: 11 najlepszych burgerów z najróżniejszych zakątków świata!

flickr.com
(źródło: businessinsider.com, thisisinsider.com)