W poprzednim artykule z tego cyklu, podawaliśmy Wam przepisy na dania wegetariańskie w kwadrans. Dzisiaj pomysły na dania z mięsem! Szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Do ich przygotowania nie są potrzebne żadne wyjątkowe umiejętności. Te przepisy przydadzą Ci się, jeśli będziesz mieć naprawdę mało czasu na gotowanie albo zabraknie Ci ochoty na „ślęczenie” przy garnkach. Oto przepisy dla najbardziej zabieganych miłośników domowego jedzenia!
Spis treści
Makaron z tuńczykiem
Nieskomplikowany przepis, w wyniku którego otrzymujemy danie pyszne i – co najważniejsze – zdrowe. Jesteśmy pewni, że uratuje ono niejeden wygłodniały żołądek!
Składniki: 200 gram dowolnego makaronu, 1 puszka tuńczyka , 1 puszka lub karton pomidorów w puszce albo przecieru pomidorowego, 1 średnia cebula, cukier, sól, pieprz
Gotujemy makaron. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy ją na odrobinę oleju. Po tym jak się zeszkli, dodajemy na patelnię odcedzonego tuńczyka. W dalszej kolejności dorzucamy pomidory i gotujemy wszystko do momentu odparowania wody i samoistnego zagęszczenia się sosu. Całość doprawiamy do smaku. Gotowym sosem polewamy makaron albo… wrzucamy makaron do sosu i porządnie mieszamy całość. Jak kto woli!

doradcasmaku.pl
Brokuł i kurczak w maśle orzechowym
To niekonwencjonalne połączenie na pewno Ci zasmakuje. Jego plusem jest szybkość przygotowania i smak, który pozostanie w Twej pamięci na długo i sprawi, że z chęcią powrócisz do tego dania – nie raz!
Czego potrzebujemy: pół piersi z kurczaka( ok.130 g), 1/4 brokuła, czubata łyżka masła orzechowego, czubata łyżka kremowego serka, sól, pieprz, czosnek, słonecznik do posypania
Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy według uznania. Podsmażamy go na patelni – najlepiej teflonowej. Gdy się zarumieni, dodajemy kawałki ugotowanych wcześniej brokułów, masło orzechowe i przyprawy. Całość mieszamy na małym ogniu do połączenia się składników. Po ściągnięciu patelni z ognia dodajemy jeszcze serek i ponownie mieszamy. Danie przekładamy na talerz i posypujemy słonecznikiem. Gotowe!

kuchcikola.blogspot.com
Ziemniak z mikrofali
Kolejne danie w sam raz dla wszystkich zabieganych. Błyskawiczne, ciepłe i smaczne jedzenie, w którym główną rolę gra zwyczajny, polski ziemniak! No i niepolski tuńczyk.
Przygotuj: ziemniaki (4 sztuki), tuńczyk w oleju (1 puszka), cebula 1/2 sztuki, papryka zielona 1/2 sztuki, papryka czerwona 1/2 sztuki, sól, pieprz czarny mielony, masło 1 łyżka, czosnek 2 ząbki
Ziemniaki obieramy i nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Tuńczyka osączamy z zalewy, przekładamy do miseczki. Dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w drobną kosteczkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przygotowane wcześniej ziemniaki wkładamy do kuchenki mikrofalowej, pieczemy je 10 minut. W tym czasie obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i ucieramy z masłem. Upieczone ziemniaki przekrawamy na połowę lub nacinamy delikatnie. Na każdą porcję nakładamy odrobinę masła z czosnkiem i sałatkę z tuńczyka. Voila!

mydeal.pl
Spaghetti z kurczakiem
Idealny przepis na kolację dla dwojga. Szybkie, łatwe i bardzo eleganckie danie na pewno zaskoczy Was swoją prostotą i… smakiem!
Składniki: 200 g makaronu typu spaghetti, 2 łyżeczki oliwy, 3 drobno pokrojone ząbki czosnku, 450 g pomidorków koktajlowych, 1 średnia cebula pokrojona w „piórka”, 2 łyżki świeżego rozmarynu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 250 g grillowanej, pokrojonej w kostkę piersi kurczaka (bez skóry), 3 łyżki startego parmezanu
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Makaron gotujemy. W tym czasie rozkładamy pomidorki, czosnek, cebulę w naczyniu do pieczenia, kropimy oliwą. Pieczemy ok. 6 min. Następnie przekładamy warzywa i przelewamy powstały sos do blendera. Dodajemy pastę pomidorową i miksujemy na gładką masę. Dodajemy makaron i mieszamy go z sosem pomidorowym, solą, pieprzem i kawałkami kurczaka. Makaron podajemy przybrany rozmarynem i posypany parmezanem.

myrecipes.com
Kasza gryczana z kurczakiem
Niepalona kasza gryczana jest nie tylko zdrowsza od tej „klasycznej”, ale też ma dużo mniej intensywny smak. Jest więc jak znalazł dla tych, którzy wciąż nie mogą się do niej przekonać!
Potrzebujemy: 50 g kaszy gryczanej, niepalonej, 3 średnie pieczarki, 100 g cukinii (kawałek około 10 cm), 1 mały pomidor, 120 g piersi z kurczaka, 1/2 małej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz, łagodna papryka, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, pieczarki w plastry, tak samo cukinię, a cebule siekamy w kostkę. Mięso nacieramy solą, pieprzem, odrobina papryki i ziołami prowansalskimi. Dobrze rozgrzaną patelnię skrapiamy delikatnie oliwą, wrzucamy pokrojone warzywa, pieczarki oraz mięso i całość dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach podnosimy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody, dodajemy zmiażdżony czosnek, pokrojone w ćwiartki pomidory i na małym ogniu „smażymy” jeszcze kilka chwil, do momentu aż pomidory będą już ciepłe. Do ugotowanej kaszy dodajemy odrobinę oregano, nakładamy ją do głębokiego talerza, a na środek nakładamy zawartość patelni. Całość opcjonalnie posypujemy większa ilością ziół i świeżo zmielonego pieprzu. Pycha!
A Wy macie jakieś ulubione przepisy na szybkie dania? Podzielcie się!