Według naukowców z laboratorium innowacyjnych rozwiązań IKEA, Space10 dziś ponad połowa świata mieszka w obszarach miejskich, a do roku 2050 wskaźnik urbanizacji ma znacznie wzrosnąć. Największym wyzwaniem dla ludzkości będzie globalne bezpieczeństwo żywnościowe, światowy popyt na żywność wzrośnie o 70% do 2050 roku. Problem ten szczególnie dotknie mieszkańców metropolii. W trakcie najbliższych 35 lat, wzrost dochodów i globalnej populacji będzie napędzać ceny żywności, które wzrosną prawdopodobnie o 40-50%.

space10.io
Dlatego warto już dziś rozważyć alternatywne rozwiązania i opracować jedzenie przyszłości. Naukowcy ze Space10 są zdania, że skoro populacja wciąż rośnie, a zmiany klimatyczne wpływają negatywnie na dostępność do wody i ziemi do uprawy, musimy zrobić więcej za mniej. Należy zastanowić się na inteligentnym i bardziej wydajnym sposobie tworzenia jedzenia.

space10.io
Zespół badawczy wraz z zaproszonymi do współpracy gośćmi, którzy na co dzień zajmują się opracowywaniem strategii dla jedzenia przyszłości, opracował 8 koncepcji futurystycznych klopsików. Space10 postanowiło skupić się na mięsnych kuleczkach, ponieważ budzą bezpośrednie skojarzenia z marką IKEA, firma sprzedaje ok. 150 mln pulpetów rocznie.
Projekt zakończył się jeszcze w 2015 roku, a naukowcy nie wykluczają, że niektóre z proponowanych klopsików mogą trafić do sprzedaży za mniej niż 20 lat. Zobaczcie efekty:
Artificial Meat Ball – tradycyjny szwedzki klopsik mięsny, ale wykonany z mięsa wyhodowanego laboratoryjnie.

dezeen.com
Wonderful Ball wykonany z końcówek jedzenia, które na co dzień trafiają do śmietników.

dezeen.com
Crispy Bug Ball zawiera jadalne insekty, które są doskonałym źródłem witamin, białka i żelaza.

dezeen.com
Nutty Ball zrobiony z nowych odmian zbóż, roślin strączkowych i orzechów.

dezeen.com
3D Printed Ball wyprodukowany przy pomocy technologii druku 3D. W jego skład wchodzi mieszanka białka z alg, liści buraków oraz insektów.

dezeen.com
Mighty Powder Ball wykonany z syntetycznego proszku bogatego w składniki odżywcze.

dezeen.com
Urban Farmer’s Ball wykonane ze świeżych produktów od lokalnych dostawców.

dezeen.com
Lead Green Algae Ball został w całości wyprodukowany z alg.

dezeen.com
A który pulpet Wy byście najchętniej zjedli?
(źródło: dezeen.com, space10.io)