Wokół tego trunku krąży wiele stwierdzeń, które z prawdą nie mają nic wspólnego. Rozpowszechniły się one szybko i pozostały w naszej świadomości. Dowiedz się, w jakie najpopularniejsze mity o piwie, wierzyliśmy przez cały ten czas.
Spis treści
1. Piwo powinno podawać się zimne z lodem
Temperatura niedostosowana do gatunku, spłaszcza piwo, zabija smaki i aromaty.
2. Piwo butelkowane jest lepsze niż to w puszkach
Po przelaniu piwa do kufla właściwie nie jesteśmy w stanie zidentyfikować rodzaju opakowania. Metaliczny posmak jest jedynie zapachem, który odczuwamy biorąc łyka z puszki. Na dodatek puszka sprawdza się lepiej, ponieważ zielone szkło przepuszcza łatwiej światło, które wytrąca związki siarki.
3. Niepasteryzowane piwo jest lepsze
Generalnie mit wpajany nam głównie przez reklamy. Pasteryzacja to nic innego, jak technika konserwacji, która ma na celu wydłużenie trwałości, przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktu. Poza tym niepasteryzowane piwa mają podobny czas przydatności, ponieważ konserwowane są również, lecz za pomocą mikrofiltracji. Jedynie mogą nieco różnić się w smaku.
4. Ciemne piwo jest bardziej kaloryczne
Kaloryczność tego trunku nie jest zależna od jego koloru, tylko od ilości alkoholu, jaki zawiera. Więc im więcej procentowe piwo, tym posiada więcej kalorii. Generalnie ciemne piwa są mocniejsze, lecz nie jest to regułą i zdarzają się wyjątki.
5. Piwo robi się z chmielu
Piwo to głównie mieszanka wody, drożdży i słodu jęczmiennego. Istnieje przekonanie, że chmiel jest podstawą trunku, a w rzeczywistości to jedynie przyprawa, jeden z wielu dodatków.
6. Od piwa rośnie brzuch
Piwo pite w rozsądnych ilościach może nawet wspomóc nasz organizm. Zawarty w nim błonnik stymuluje nasze trawienie. Pewne przeprowadzone badania dowiodły, że za powstanie okrągłego brzucha generalnie odpowiedzialne są geny. Prawda jest taka, że przybieramy na wadze głównie przez przekąski, które lubimy sobie przegryźć w czasie popijania trunku.
7. Piwa w lokalach są rozwodnione
Piwo nalewane jest z beczki, która jest fabrycznie zamknięta. Praktycznie rzecz biorąc nie ma takiej możliwości. Takie wrażenie może być spowodowane nieznacznym straceniem na jakości napoju, ponieważ czasami podawane jest w zbyt niskich temperaturach lub przechowywane w nieodpowiednich miejscach.
Zobacz również: 9 najpopularniejszych mitów na temat alkoholu
(źródło: thrillist.com, menshealth.com)