Kakaowy budyń na deser? Dlaczego nie? Jeśli jeszcze jest podany w wersji fit to prawdziwy rarytas dla osób dbających o linię. Na diecie możesz pozwolić sobie na coś słodkiego jeśli będzie to zdrowa alternatywa.
Kasza gryczana jest uważany za super pożywienie, ponieważ jest energetyzująca i pożywna. Może być podawana jako alternatywa dla ryżu lub kaszy lub podawana w formie smacznych puddingów. Jest bezpiecznym substytutem dla ludzi, którzy są uczuleni na pszenicę i gluten. Przygotowana w odpowiedni sposób przy dodaniu odpowiednich składników może być wspaniałym deserem.
Zobacz również: Przepis na dietetyczne muffinki marchewkowe
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40 min
Składniki na 2 porcje:
- pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 400 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- 10 szt daktyli
- 1 banan
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu lub ksylitolu
Przygotowanie:
Mleko doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kaszę gryczaną, daktyle i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min od czasu do czasu mieszając by nie wykipiało. Pod koniec gotowania dodajemy kakao, miód oraz pokrojonego banana. Przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dokładnie blendujemy, jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy mleka.
Zobacz również: Przepis na domowe Raffaello bez cukru i mąki

twitter.com
( żródło: amazekitchen.blogspot.com, themerrymakersisters.com)