Czego można nie kochać w przepisach na dania w folii aluminiowej? Proste do przyrządzenia, sprzątnięcia i, co najważniejsze, smakują przepysznie. Przepis ten na łososia z pesto i warzywami posiada właśnie taki jest! Wypróbujcie go, a sami będziecie się mogli o tym przekonać.
Spis treści
Przepis na łososia pieczonego w folii z pesto i warzywami
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 500 g świeżej, zielonej fasoli
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki pesto
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 500 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik na 200 stopni
- Do garnka z wrzącą wodą wrzuć fasole na 3 minuty, a później delikatnie odsącz
- Przygotuj 4 równe kawałki folii aluminiowej
- Rozdziel fasolę na 4 porcje i połóż pośrodku folii
- Polej rozdzieloną fasolę 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem
Zobacz również: Przepis na dietetyczne muffinki marchewkowe

pinterest.com
- Połóż łososia na fasolę, delikatnie polej sokiem z cytryny

pinterest.com
- Rozsmaruj pesto

pinterest.com
- Rozłóż, przekrojone w pół, pomidorki koktajlowe na łososia, polej 1 łyżeczką oliwy z oliwek, delikatnie dopraw solą

pinterest.com
- Zwiń łososia i warzywa w folię aluminiową, nie zwijaj zbyt mocno, żeby była cyrkulacja powietrza

pinterest.com
- Włóż do rozgrzanego piekarnika, aż łosoś się upiecze na ok. 20-28 minut (czas różni się w zależności od grubości łososia i pożądanego stopnia upieczenia)
Smacznego!
Zobacz również: 4 przepisy na smaczne tortille z owocami

pinterest.com
(źródło: cookingclassy.com, jamieshomecookingskills.com)