Warzywa strączkowe stają się coraz bardziej popularne. Ostatnio coraz częściej możemy czytać i dowiadywać się o nowych składnikach pokarmowych, które wpływają dobroczynnie na nasze zdrowie i układ pokarmowy. Nowe dane opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition potwierdziły, że fasola, soczewica i ciecierzyca mają niezwykłą moc.
Zobacz również: Jak szybko schudnąć – sprawdzone i skuteczne sposoby na dietę

shutterstock.com
Na potrzeby badań naukowcy przeanalizowali 21 badań klinicznych z udziałem ponad 900 uczestników i okazało się, że dodanie trzech czwartych filiżanki tych ziaren do swojego codziennego menu może pomóc w utracie wagi, nawet bez dokonywania jakichkolwiek innych zmian, takich jak zmiany w jadłospisie czy intensywniejszych treningach.

twitter.com
Fasola, soczewica i ciecierzyca są unikalne w tym, że są jednymi z niewielu produktów spożywczych, które złożone są z białka, błonnika i węglowodanów złożonych. Lekko spowalniają trawienie, opóźniając głodu więc pozostajemy pełni na dłużej. Badania wskazują, że włókna grochu, soczewicy i ciecierzycy mogą rzeczywiście zapobiec pochłanianiu kalorii z tych właśnie pokarmów, a ponieważ są one bogate w całe spektrum minerałów, witamin i przeciwutleniaczy mają również właściwości wzmacniające zdrowie. Ludzie unikają fasoli twierdząc, że powoduje wzdęcia i niemiłe zapachy, jednakże przy regularnym spożywaniu te objawy mijają.

shutterstock.com
Zobacz również: Co zrobić, gdy efekty odchudzania stają w miejscu?
Łatwym sposobem, by rozpocząć przygodę z tymi dodatkami jest dodać je do mięs lub pełnoziarnistych makaronów. Można dodać je również do koktajli, to sprawi, że napój będzie gęsty, kremowy i pożywny. Z fasoli można wykonać genialne brownie. Plus za to, że te produkty są bezglutenowe.
(źródło: womenshealthmag.com, treehugger.com)