Dzień dobry w poniedziałek! Nie taki zwykły, bo w naszym przypadku poniedziałek z cyklu EKO. Zgodnie z zapowiedzią, w pierwszy dzień każdego tygodnia, będziemy podrzucać Wam wytropione na profilach twórców internetowych, newsy dotyczące ekologii i ochrony środowiska.
W zeszłym tygodniu udostępniliśmy wpis Pauliny Górskiej – autorki na wskroś ekologicznego profilu na Instagramie o nazwie eko.paulinagorska (wpis znajdziecie tutaj) – dzisiaj również zaczynamy postem z tego profilu.
Spis treści
Temat numer 1: Mięso, dużo mięsa! Czy to konieczne?
W każdy poniedziałek Paulina publikuje w swoich mediach społecznościowych bardzo merytoryczny post, z którego można łatwo nauczyć się, jak reagować na „najprawdziwsze prawdy” dotyczące ochrony środowiska i klimatu, wygłaszany przez osoby, które z reguły znają się na wszystkich. Ostatnio poznaliśmy naukowe fakty na temat denializmu klimatycznego, dzisiaj Paulina wzięła na tapet kwestię jedzenia mięsa i słynną tezę dotyczącą konieczności jedzenia mięsa przez człowieka oraz tego, iż mięso potrzebne jest gatunkowi ludzkiemu do przeżycia.
W poście poniżej znajdziecie
Temat numer 2: Mikroplastik
Mówi się, że jest już wszędzie. I wcale źle się nie mówi. Skąd bierze się mikroplastik? Co robić, by jednak ograniczać kontakt z produktami, które zawierają go najwięcej? Na to pytanie w swoim poście odpowiedziała niedawno Magda Franczak, autorka instagramowego profilu zielonaferajna.
https://www.instagram.com/p/CLhkaJWB1Ev/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Temat numer 3: Miłe skojarzenia, nie zawsze dobrze smakują!
Jak się okazuje, niektóre określenia wykorzystywane przed producentów różnego rodzaju produktów, mogą wprowadzać w błąd. Kojarzą się miło, ale na tym kończy się ich dobra strona. Post w tym temacie opublikowała ostatnio Sylwia Majcher, autorka instagramowej skarbincy wiedzy o zjawisku zero waste i ekologii: sw.majcher.