Często mówi się o myśleniu mózgiem lub sercem. A jakby tak pomyśleć… drugim mózgiem? No właśnie – każdy z nas taki ma, choć wielu z nas o nim zapomina. Mowa o jelitach.…
jedzenie
-
-
Świętujemy Walentynki. Tak jak świętujemy inne uroczystości, bo każda okazja jest dobra, żeby troszkę zwolnić i spędzić ze sobą czas. I naprawdę, tu nie potrzeba wiele, wystarczy jeden wspólny wieczór. I czas. Bo czas, to najcenniejszy prezent, z jednej strony darmowy,…
-
Amerykańska kuchnia może z pozoru nie wygląda na wielce wyszukaną. Wszyscy kojarzymy Stany z wielkimi porcjami tłustego, niezdrowego jedzenia. A jednak ich klasyki na dobre weszły do światowego menu i różne wariacje…
-
Powiedzieliśmy sobie, że jeden niedzielny Poranny trop na kilka, to będzie wpis poświęcony deserom, smakołykom i smacznościom oraz ogólnie temu, co – zjedzone w niedzielę – zupełnie się nie liczy. Tak w…
-
O tłuszczach w naszej diecie można napisać wiele książek. Na szczęście nie trzeba, literatury nie brakuje. Ale jak zwykły internauta może szybko zgłębić wiedzę o tych źle ocenianych składnikach naszej diety? Wystarczy…
-
Moja rodzina uwielbia makaron. I to jest bardzo ważne zdanie w kontekście tego tekstu. Po pierwsze, 25 października był Światowy Dzień Makaronu. Po drugie, obiady z makaronem są nie dość, że przepyszne, to jeszcze zdrowe – bo można tutaj przemycić dużo warzyw. Np. mój syn nie lubi…
-
Krótko i na temat! to nasz nowy cykl krótkich (a nawet super krótkich!) wpisów, w których będziemy odsyłać Was do najciekawszych treści znalezionych w sieci. Plan jest prosty: kilka słów wstępu plus link…
-
Urocze, słodkie, delikatne bułeczki z dynią, od których trudno oderwać wzrok. Wbrew pozorom przygotowanie ich nie jest szczególnie skomplikowane. To ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni, która nadaje mu intensywnego koloru i delikatności.…
-
No i nadeszła Pani Jesień! Osobiście bardzo lubię tę porę roku za mnóstwo pysznych owoców sezonowych. W tym roku na pierwszy ogień idzie pyszna, piękna i fioletowa węgierka. Można z niej zrobić…
-
Znajdziecie tu sezonowe warzywa i owoce dostępne w czerwcu oraz ponad 40 pysznych wegańskich potraw, które możecie z nich ugotować lub upiec.
-
Jeśli lubisz włoskie klasyki, a jednocześnie unikasz w swojej diecie mięsa, to wegańskie spaghetti bolognese jest potrawą, którą warto wypróbować. Możesz na koniec dodać odrobinę parmezanu, co oczywiście sprawi, że potrawa wegańska…
-
Mięciutkie, aksamitne i pełne smaku. Dobre na kaca, na niedzielny obiad i na szybki lunch. Królują w Wigilię i przez kolejne 364 dni roku. Pierogi nie mają wrogów. Pierogi wybaczą, pocieszą, wysłuchają.…
-
Roślinne burgery zdecydowanie podbiły serca nie tylko wegan. Jednak wraz z popularnością takiej diety rośnie również zapotrzebowanie na inne zamienniki ulubionych mięsnych ikon. Start-up Daring Foods zaoferuje nam niedługo zdrową, roślinną alternatywę,…
-
Nie, tym razem nie będzie o croissantach z awokado i hummusie na bakłażanie. Wręcz przeciwnie, bo comfort food to prostota, tradycja i powrót do korzeni. Tak naprawdę tylko nazwa jest stosunkowo nowa,…
-
Czy zastanawialiście się kiedyś, jakie cechy najlepiej opisują typowego Polaka? Przy udzielaniu odpowiedzi na to pytanie większość z nas na pewno kierowałaby się stereotypami. Jedni uznaliby, że jesteśmy kombinatorami i pesymistami, inni…
-
Osoby przechodzące na dietę roślinną na pewno szybko dotrą do momentu, gdy krowie mleko trzeba będzie czymś zastąpić. Tu pojawiają się napoje roślinne, czy po prostu mleka roślinne – chociaż to drugie…
-
Jajka na twardo lub kapuśniak 24/7, czyli słów kilka o najgłupszych dietach świata
by Ania Wilkby Ania WilkZapewne wielu z Was umieściło na liście noworocznych postanowień wprowadzenie jakiejś diety. Często łapiemy się tych trendów jedzeniowych, które polecają celebryci lub nasi znajomi. Życzę Wam mądrych i rozsądnych przyjaciół, którzy faktycznie…
-
Glutami-mniam? Sprawdzamy, czy sprawca piątego smaku naprawdę jest taki niezdrowy
by Ania Wilkby Ania WilkRozpoznajemy smaki słone, słodkie czy kwaśne, ale jak jednym słowem określić, co czujemy, jedząc idealny bulion lub najlepszy kawałek parmezanu? To po prostu umami, piąty smak. A najczęściej kojarzymy go z glutaminianem…
-
Marchewka pozwala widzieć w ciemności, a gotowanie wypłukuje witaminy – największe mity o jedzeniu
by Ania Wilkby Ania WilkDorastaliśmy otaczani ,,prawdami’’ o jedzeniu – pomarańcze to największe źródło witaminy C, jedzenie owoców wieczorem to zbrodnia itd. Rodzice znajdowali sposoby, aby namówić nas do kończenia posiłków i zdrowego odżywiania. Powtarzane mądrości…
-
Jeśli nie będę go karmić, umrze z głodu ‒ taka myśl pojawia się w głowie prawdopodobnie każdego przeciętnie odpowiedzialnego rodzica, kiedy na świat przychodzi dziecko. I prawidłowo. Wydaje się jednak, że niektórym…