Osoby na diecie roślinnej mają coraz większy wybór, jeśli chodzi o dania bezmięsne. Wiele wakacyjnych kurortów i restauracji wprowadziło już do menu opcje wegańskie. Jednak nie zawsze i nie wszędzie. Przekonała się…
weganizm
-
-
Pierwsza tofucznica pojawiła się na moim stole dopiero kilka miesięcy temu – była jesień. Nie wiem, dlaczego tyle czekałam z przyrządzeniem jej, ponieważ fanką tofu jestem od zawsze. Lubię je pod każdą…
-
Weganizm ma się świetnie – marketowe lodówki mają już swoje specjalne działy z roślinną żywnością, a obok krowiego mleka bez problemu znajdziecie napoje owsiane, ryżowe czy sojowe. I to nawet nie za…
-
W ramach dzisiejszych Porannych Tropów, zapraszamy Was na… śniadanie! Autorką pomysłu na nie, jest Weronika – twórczyni bloga health-fit-life oraz instagramowego profilu weronika_health_fit_life. Gofry, które Wam zaraz pokażemy, to świetny pomysł nie…
-
Poranny Trop: Ekocentryczka radzi, jak dodać więcej smaku potrawom z roślin
by Pies Blaberby Pies BlaberDzisiejszy Poranny Trop dedykujemy wszystkim, którzy dopiero niedawno przeszli na wegetarianizm czy weganizm, i jeszcze nie mają opracowanych własnych sposobów na to, by przygotowane przez nich potrawy smakowały naprawdę wyjątkowo. Istnieje bowiem…
-
Dzisiejszy Poranny Trop, to trop z misją. Wypatrzyliśmy go na instagramowym profilu Ekocentryczki – autorki bloga, na którym główną rolę odgrywają zdrowe, kolorowe wegańskie posiłki, naturalna pielęgnacja i życie bez zbędnej chemii. W…
-
Coraz więcej osób chce jeść roślinnie. Dla środowiska, dla zdrowia i zwyczajnie dlatego, że dania kuchni roślinnej są po prostu smaczne. Stereotyp, że kuchnia wegańska to sama trawa już dawno przebrzmiał i…
-
Zdania na temat jedzenia mięsa są w naszej redakcji podzielone, ale czy się to komuś podoba, czy nie, przemysłowa hodowla zwierząt jest nieetyczna i szkodliwa dla środowiska. Dlatego z przyjemnością informujemy, że…
-
A zaczniemy sobie nowy tydzień trochę kontrowersyjnym pytaniem, które w swoim poście zadał Dominik Kłudkiewicz, autor bloga urodaokiemfaceta.pl. Autor zastanawia się, skąd biorą się te wszystkie wegańskie kosmetyki – dlaczego jest ich…
-
W tym tekście znajdziesz smaczne roślinne zamienniki mięsa. Jeśli chcesz ograniczyć mięso w swojej diecie, dobrze trafiłeś!
-
Znacie ten moment, gdy mają odwiedzić Was goście lub po prostu macie ochotę na coś słodkiego, własnej roboty, ale obawiacie się, że pod presją przepis Wam nie wyjdzie? Miałam tak samo, do…
-
Wielu wegan otwarcie mówi o swojej tęsknocie za mięsnymi smakami. Brakuje im godnego zastępstwa dla nieroślinnych składników. Oczywiście teraz na rynku nie brakuje naprawdę ciekawych zamienników, ale nadal niełatwo dobrze i syto…
-
Po pierwsze – jedz zdrowo, czyli noworoczne postanowienia roślinnego żywienia
by Ania Wilkby Ania WilkWiecie, co jest największym błędem wszystkich rozpisujących postanowienia noworoczne? Ich rozmach. Planujemy od skoku kariery, po wyśmienite życie rodzinne i schudnięcie. Realizujemy na początku po trochu ze wszystkiego, a potem wszystko mistrzowsko…
-
Jeżeli przywiązujecie wagę do ochrony środowiska lub moralnie bądź z innych powodów zależy Wam na losie zwierząt, to na pewno obcykani jesteście w terminologii eko lub wege. Ale sprawa jednak nie jest…
-
Roślinne burgery zdecydowanie podbiły serca nie tylko wegan. Jednak wraz z popularnością takiej diety rośnie również zapotrzebowanie na inne zamienniki ulubionych mięsnych ikon. Start-up Daring Foods zaoferuje nam niedługo zdrową, roślinną alternatywę,…
-
Niedawno świat obiegła informacja o pierwszym kocim drużbie, który brał udział w ślubie swojego właściciela. Zwierzęta zaczynają dziedziczyć spadki, robić karierę influencerską i… przechodzić na weganizm. Sprawdzamy czy faktycznie jest to mądry…
-
Osoby przechodzące na dietę roślinną na pewno szybko dotrą do momentu, gdy krowie mleko trzeba będzie czymś zastąpić. Tu pojawiają się napoje roślinne, czy po prostu mleka roślinne – chociaż to drugie…
-
Stek z laboratorium zamiast steku z krowy – będziemy wegetarianami z przymusu
by Jakub Sztubaby Jakub SztubaŚwięto takie jak dzisiejsze, czyli Światowy Dzień Wegetarianizmu, jeszcze niedawno było wydarzeniem zupełnie niszowym. Badania naukowe wskazują jednak, że do 2040 roku większość z nas będzie wegetarianami, bo mięso nie będzie już…
-
Po raz pierwszy upiekłem go w początkach listopada, później ponownie w grudniu na święta i kolejny raz tydzień temu, na potrzeby tego przepisu. Dwa miesiące, trzy podejścia, sześć pasztetów. Chciałoby mi się,…
-
Kiedy przychodzi do ochrony naszej planety jedno jest jasne – każda indywidualna akcja ma znaczenie. Zaczyna się od jednostki, która może porwać pozostałe do mądrych i przemyślanych działań. Wiecie, że to, co…
- 1
- 2