Kiedy na dworze robi się ciepło i pojawiają się pierwsze oznaki wiosny, to idealny czas na rozpoczęcie sezonu grillowego i piknikowego. Potrawy wegetariańskie wcale nie muszą być nudne, a wręcz przeciwnie –…
wegetarianizm
-
-
Jak przejść na dietę wegetariańską bez bólu i błędów? LifeManagerka doradza
przez Blaber Lifestyleprzez Blaber LifestyleDieta bezmięsna lub całkowicie roślinna to wybór coraz większej ilości osób. Jednak sama decyzja o wyeliminowaniu mięsa nie wystarczy – trzeba się do tego dobrze zabrać. Jak przejść na wegetarianizm z głową?…
-
Poranny Trop: Ekocentryczka i walka z błędnymi przekonaniami o szkodliwości diety roślinnej
przez Blaber Tu i Terazprzez Blaber Tu i TerazCoraz częściej słyszy się o tym, że Polacy jedzą mniej mięsa i chętnie wybierają jego roślinne zamienniki. Rzadko jednak wspomina się o uprzedzeniach wobec diety roślinnej, które mimo licznych kampanii promujących ten…
-
wegetuba: Wegańskie frytki z posypką – fast food inny niż wszystkie
przez Blaber Jedzenieprzez Blaber JedzenieRoślinne fast-foody zdobywają coraz większą popularność. Niektóre bardzo prosto zrobić w domowym zaciszu, tak, jak wspomniane w tytule frytki. Okazuje się, że tę przepyszną odsłonę ziemniaka można urozmaicić wyjątkową posypką. Michał Gniłka…
-
Wegańskie buffalo wings – nowy przepis z kanału WegeTuba
przez Blaber Jedzenieprzez Blaber JedzenieW tym wpisie prezentujemy Wam przepis na pyszne, roślinne co nieco. Wyglądają, jak mięsko, ale pod smakowitą panierką kryją się różyczki kalafiora. Przepis wegański, ale nie tylko dla wegan, prosto z kanału…
-
Weganizm ma się świetnie – marketowe lodówki mają już swoje specjalne działy z roślinną żywnością, a obok krowiego mleka bez problemu znajdziecie napoje owsiane, ryżowe czy sojowe. I to nawet nie za…
-
Czym doprawić warzywa? Zobacz, jak to robią nasi twórcy!
przez Blaber Jedzenieprzez Blaber JedzenieLubicie roślinne dania? Chcecie jeść więcej warzyw, ale macie problem z ich doprawianiem? Na szczęście są sposoby na to, aby dodać roślinnej kuchni nieco pazura i wydobyć z nich głębię smaków i…
-
Poranny trop: A Ty, ile warzyw jesz w ciągu dnia?
przez Aleksandra Kmieciakprzez Aleksandra KmieciakDzisiejszy Poranny Trop to okazja do refleksji i delikatnego rachunku sumienia – w obszarze diety i żywienia. Jego autorką jest Daria Rogowska, znana w sieci jako ekocentryczka. Zdradzę Wam, że dawno nie…
-
W maju 2018 roku napisałam na blogu tekst o tym, dlaczego fleksitarianizm ma sens. Opowiadałam w nim o tym, dlaczego ja, zagorzała fanka smaku mięsa, zdecydowałam się zacząć to mięso ograniczać. Od tamtej…
-
Co jeść „zamiast”? Czy ograniczenie mięsa oznacza niedobory? Czy należy stosować suplementy? Dlaczego bez mięsa nie czuję się najedzony? Na ostatnim live na moim Instagramie padło tyle ciekawych i konkretnych informacji oraz wskazówek JAK…
-
Znajdziecie tu sezonowe warzywa i owoce dostępne w czerwcu oraz ponad 40 pysznych wegańskich potraw, które możecie z nich ugotować lub upiec.
-
Roślinne burgery zdecydowanie podbiły serca nie tylko wegan. Jednak wraz z popularnością takiej diety rośnie również zapotrzebowanie na inne zamienniki ulubionych mięsnych ikon. Start-up Daring Foods zaoferuje nam niedługo zdrową, roślinną alternatywę,…
-
Niedawno świat obiegła informacja o pierwszym kocim drużbie, który brał udział w ślubie swojego właściciela. Zwierzęta zaczynają dziedziczyć spadki, robić karierę influencerską i… przechodzić na weganizm. Sprawdzamy czy faktycznie jest to mądry…
-
Stek z laboratorium zamiast steku z krowy – będziemy wegetarianami z przymusu
przez Jakub Sztubaprzez Jakub SztubaŚwięto takie jak dzisiejsze, czyli Światowy Dzień Wegetarianizmu, jeszcze niedawno było wydarzeniem zupełnie niszowym. Badania naukowe wskazują jednak, że do 2040 roku większość z nas będzie wegetarianami, bo mięso nie będzie już…
-
Po raz pierwszy upiekłem go w początkach listopada, później ponownie w grudniu na święta i kolejny raz tydzień temu, na potrzeby tego przepisu. Dwa miesiące, trzy podejścia, sześć pasztetów. Chciałoby mi się,…
-
Kiedy przychodzi do ochrony naszej planety jedno jest jasne – każda indywidualna akcja ma znaczenie. Zaczyna się od jednostki, która może porwać pozostałe do mądrych i przemyślanych działań. Wiecie, że to, co…
-
Wprowadzono bezmięsne poniedziałki w szkołach! Niestety (jeszcze) nie u nas…
przez Jakub Sztubaprzez Jakub SztubaPrzejście na wegetarianizm jest poważną decyzją. Chociaż to zdrowe i modne, wielu zainteresowanych boi się rozstać ze schabowymi na dłużej niż tydzień. Stojąc przed podobnym dylematem należy sobie zadać pytanie, czy gra…
-
Pomimo ciągle zmieniających się trendów żywieniowych, co do jednego nauka zaczyna być zgodna – mięso coraz częściej NIE JEST zaliczane do zdrowych i niezbędnych elementów naszej diety, a nawet coraz więcej mówi…
-
Moja “przygoda z mięsem” skończyła się mniej więcej 6 lat temu – krótko po wykładzie na temat kondycji i składu mięsa dostępnego w sklepach, którego udzielił mi dobry znajomy. Nie mam problemu…
-
Jak zmieniłby się świat, gdybyśmy wszyscy przestali jeść mięso
przez Aleksandra Kmieciakprzez Aleksandra KmieciakZastanawialiście się kiedyś, jak wyglądałby świat, gdybyśmy wszyscy przestali jeść mięso? Emisje gazów cieplarnianych w dół! I to aż o 60%! Dlaczego? To proste. Przestałyby je wydzielać zakłady produkujące mięso. Mogłoby to…
- 1
- 2