Energetyki cieszą się powodzeniem wśród konsumentów już od kilku ładnych lat. Wybór smaków i wariantów tych produktów jest tak duży, że w sklepach poświęcone im są już nie tylko półki, ale całe…
zywnosc
-
-
Chyba wszyscy to znamy: kupujemy bujny pęczek pietruszki, lecz nim dojdziemy z nim do domu, zielony pióropusz niemal całkiem więdnie. Tak samo dzieje się ze szczypiorkiem czy pęczkiem koperku, które po raptem…
-
Łopatki, szpatułki, łyżki, chochle… Zgodzicie się na pewno, że w kuchni stanowią one dużą pomoc. Dlatego chętnie je kupujemy, szczególnie w miejscach, gdzie można trafić na okazyjną cenę. Czy jednak zwracamy uwagę…
-
Dzień dobry w poniedziałek! Po chwilowej przerwie wracamy z naszym cyklem, który w sumie nie ma nazwy, ale na pewno istnieje – bo to przecież nie przypadek, że w każdy poniedziałek wszystkie…
-
Pamiętacie unijne prostowanie bananów? Normy europejskiej wspólnoty od lat starają się ,,kolorować’’ owoce, zmuszać do hodowania warzyw o odpowiedniej długości i tylko tych pięknych i kuszących. Jednak kiedyś jedzenie wyglądało zupełnie inaczej,…
-
Tatuaże jak widać modne są nie tylko wśród ludzi. Duża sieć dyskontów właśnie eliminuje wszystkie plastikowe opakowania bio warzyw i owoców – zamiast nich pojawią się bezpieczne dla ludzi i środowiska tatuaże…
-
Kiedy przychodzi do ochrony naszej planety jedno jest jasne – każda indywidualna akcja ma znaczenie. Zaczyna się od jednostki, która może porwać pozostałe do mądrych i przemyślanych działań. Wiecie, że to, co…
-
Rynek żywności ekologicznej w Polsce przeżywa trwający już od jakiegoś czasu boom. Jest jednak kilka istotnych czynników, blokujących jego rozwój. Jak pokazują badania, ludzie są uprzedzeni i nieufni w kwestii szeroko pojętej…
-
Coraz więcej mówi się o tym, że należy przykładać większą uwagę do tego, jaką żywność się kupuje. Wciąż jednak pokutują błędne przekonania na tematy z nią związane. GMO, pestycydy, hormony – media…
-
Czy wiecie, że Polska zajmuje 5. miejsce w Unii Europejskiej pod względem ilości wyrzucanego jedzenia? Tylko w gospodarstwach domowych marnuje się 2 mln ton żywności rocznie. Oznacza to, że statystyczna polska rodzina…
-
Na co zwracacie uwagę przy wyborze owoców i warzyw? Najpewniej w pierwszej kolejności sprawdzacie, czy nie są poobijane albo uszkodzone i czy nie są za miękkie – czyli przejrzałe. Na co jeszcze…
-
Zapoznaj się, jakich podstawowych jest 6 zachcianek żywieniowych, ponieważ dotykają wszystkich, nie tylko kobiety w ciąży. To, że masz ochotę na czekoladę, słoną przekąskę, rafinowany węglowodan i coś w tym guście, oznacza,…
-
Rząd pracuje nad ustawą, która umożliwi producentom i sprzedawcom przekazywanie niepotrzebnej żywności na rzecz organizacji pomagającym osobom ubogim i w potrzebie – poinformowała premier Beata Szydło. „Kończymy z marnowaniem żywności” – zapowiedziała.…