Przyjęło się, że whisky – w jednej z odmian języka celtyckiego określana mianem „wody życia” – to typowo męski alkohol. Większość z nas pije go w towarzystwie coli i lodu, jednak to szklanka czystego, pozbawionego dodatków trunku, stanowi nieoceniony atrybut prawdziwego mężczyzny.
Alkohol ten, produkowany jest kilku regionach świata – każda jego odmiana wyróżnia się czymś niezwykłym. Przygotowaliśmy dla Was garść ciekawostek na temat whisky – uważamy, że są to fakty, które powinien znać każdy mężczyzna, a amator tego charakterystycznego alkoholu, szczególnie.
Spis treści
Wiek
Jeżeli gdzieś w piwnicy lub na strychu znajdziesz zabutelkowaną i zakurzoną whisky, to nie ciesz się na zapas, bowiem wiek trunku w butelce nie ulega zmianie! Liczy się czas leżakowania w beczkach. Pamiętaj, że musisz uważać na oszustów, którzy sprzedają „kilkudziesięcioletnią” whisky, a tak naprawdę jest to np. 3 letni, zabutelkowany alkohol.
Tajemnica
Każda destylarnia ma swoje sekrety przy tworzeniu whisky. Jak doskonale wiadomo, najpopularniejsze trunki pochodzą ze Szkocji, Irlandii, Stanów Zjednoczonych i Japonii. Podstawowym składnikiem każdej whisky jest oczywiście słód jęczmienny i woda, ale alkohol ten produkuje się również z: pszenicy, kukurydzy czy żyta. Smak, zapach i barwa zależy od ich proporcji, jak również od beczek, w których whisky leżakuje. Trunki zazwyczaj przechowywane są w dębowych baryłkach i najczęściej są to już używane zbiorniki. Każdy producent posiada własną recepturę. Jeden mały szczegół może zadecydować o wyjątkowości alkoholu. Składa się na to ilość składników czy podejście do każdego etapu produkcji.
Najdroższa whisky?
Bardzo ciężko jest wybrać tę najdroższą. Niektóre osiągają ceny kilku milionów dolarów, ale nie ze względu na wiek trunku, a wysadzaną diamentami butelkę. Całkiem niedawno można było zakupić whisky, która ma ponad 100 lat: Aisla T’Orten 105 Year Old. Butelkę o pojemności 0,7 l można było dostać w swoje ręce za „jedyne” 891 tysięcy 750 funtów. Ciekawe jak smakuje popularna szkocka w ponadstuletniej odsłonie?
Dlaczego lód?
Jak wiemy dziś whisky bardzo często pije się z dodatkiem coli, czy innych smakowych napojów gazowanych. Według miłośników tego alkoholu jest to czysta profanacja, jednak każdy pije tak, jak mu smakuje. Lód natomiast jest akceptowalny przez wszystkich – z wielu powodów. Przede wszystkim zamarznięte kostki pozwalają stopniowo uwalniać się wszystkim aromatom. Podczas ich topnienia, czujemy nowe zapachy, ale zmianie ulega także smak naszego trunku.
Szklanka
Nie zawsze whisky nalewano do szklanek. Dopiero na początku XX wieku zaczęto używać tego naczynia. Wcześniej whisky pito w gustownych kielichach, które swoim wyglądem przypominają tulipana. W niektórych miejscach do dziś preferuje się podanie tego alkoholu w szklanym kielichu ze stopką. Należy pamiętać, że w takim przypadku pije się wyłącznie czysty trunek, bez dodatku innych napojów.
Kolor
Jest to jedna z ważniejszych cech whisky. Dobra, a zarazem droga whisky, swój kolor zyskuje dzięki leżakowaniu w beczce, Zanim alkohol zostanie wlany do baryłki, ma przejrzysty kolor, jednak pod wpływem drewnianych, dębowych elementów, jej kolor z czasem się zmienia. Warto podkreślić, że większość whisky jest po prostu barwiona. Ten charakterystyczny kolor uzyskuje się zazwyczaj za pomocą karmelu.
Zobacz również: 5 najdroższych alkoholi na świecie
A Ty jaką whisky lubisz najbardziej? Podziel się!
(źródło: mashable.com, buzzfeed.com)