Nie tylko pięknie pachną, ale i wyśmienicie smakują! Stosując kwiaty jako dodatek do potraw, dbamy nie tylko o wygląd talerza, ale i wzbogacamy nasze dania o wiele wartości odżywczych! Dowiedz się, które rośliny są jadalne i jakie właściwości zdrowotne posiadają.
Spis treści
1. Fiołek trójbarwny
Jest to kwiat, który nie tylko przyozdobi Twoje dania nadając im wyjątkowego charakteru, ale i nada wyśmienitego smaku! Fiołki trójbarwne mają łagodny aromat, dzięki czemu doskonale pasują do sałatek, deserów i zup. Co więcej, posiadają właściwości lecznicze, przez co wzmacniają naczynia krwionośne i odtruwają organizm. Dlatego śmiało stosuj je jako dodatek do swoich potraw!
2. Nasturcja
Oto dzika roślina o ostrym smaku, która znajduje swoje zastosowanie również w kuchni. Nasturcja to kwiat o intensywnym zapachu, który nie tylko doda nieco pikanterii Twojemu daniu, ale sprawi, że stanie się o wiele bardziej wartościowe! Przede wszystkim działa bakteriobójczo, ponieważ jest bogata w błonnik oraz cenne sole mineralne.
3. Stokrotka
Stokrotka jest znanym nam kwiatem, który często napotykamy na łąkach, trawnikach i polanach. Zdawałeś sobie sprawę z tego, że możesz ją jeść? Otóż jej pąki nie tylko wzbogacają smak potraw, ale i zwiększają naszą odporność. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalnie, dzięki bogactwu witaminy C i beta-karotenu. Kto by się spodziewał, że w tak niewielkich kwiatkach, kryje się tyle substancji odżywczych!
4. Lawenda
Lawenda jako dodatek do potraw? Czemu nie! Ten cudowny kwiat o fioletowym zabarwieniu posiada kojący zapach, który pomaga nam się zrelaksować. Miedzy innymi dlatego znajduje zastosowanie w kosmetyce, gdzie wykorzystuje się go w postaci kojącego olejku. Jednak lawenda to przede wszystkim świetny dodatek do deserów i sałatek. Możesz eksperymentować i łączyć ją z czym tylko zechcesz, ponieważ ze wszystkim doskonale się komponuje!
5. Kwiat cukinii
Kwiat cukinii szczególnie popularny jest w kuchni wegańskiej, gdzie przyrządza się z niego rozmaite dania. Idealnie nadaje się do pieczenia, gotowania czy jedzenia na surowo. Ceniony jest on ze względu na walory smakowe jak i odżywcze, ponieważ ta piękna roślina jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz potasu. Jeśli chciałbyś użyć kwiatu cukinii w swojej kuchni, pamiętaj, aby przed spożyciem zawsze usunąć pręciki znajdujące się w środku pąku.
6. Hibiskus
Hibiskus jest używany w wielu światowych kuchniach. Kwiat ten stał się niezwykle popularny w wielu państwach, gdzie coraz częściej wykorzystuje się jego właściwości odżywcze. Znajdziemy go pod postacią herbaty, naparu, syropu, soku, bądź dżemu. Hibiskus nie tylko dodaje niesamowitego aromatu potrawom, ale obniża cholesterol i zachowuje młody wygląd skóry! Ta piękna roślina, to cudowny środek pielęgnacyjny oraz leczniczy, którego powinieneś koniecznie spróbować!
Zobacz również: 8 najlepszych i najpiękniejszych dań z jadalnymi kwiatami
Piękne te kwiaty! Aż szkoda je jeść! Inna sprawa, że jednak warto.. Pamiętaj, aby mimo wszystko, podchodzić do sprawy ostrożnie – wokół nas rośnie wiele trujących gatunków, łatwo się pomylić! Nie jedz niczego, czego nie jesteś pewny w stu procentach.
A Wy, znacie jakieś inne jadalne kwiaty?
(źródło: telegraph.co.uk, yougrowgirl.com)