Zima właściwe już zawitała, a lada chwila zagości na dobre. Zauważyliście że przy takiej aurze ochota na sałatę jest znacznie mniejsza, niż w środku lata? To jedna z oznak, że nasz organizm domaga się jedzenia zgodnie z porą roku. Dlaczego więc nie dać mu tego, czego rzeczywiście potrzebuje?
Na każdym kroku słyszymy: Jedz zdrowo. Owoce i warzywa to podstawa. Brak Ci witamin. Zgadza się, jednak sięganie po świeże, choć przypadkowe produkty, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Doskonale wiecie, że pomidor, kupiony zimą smakuje jak marna podróbka tego, który miał okazję wyrosnąć w pełnym, sierpniowym słońcu.
Spis treści
Czy rzeczywiście, zależy Ci, aby jeść zdrowo?
Jak się okazuje oba pomidory różnią nie tylko walory smakowe. Dietetycy są zdania, że jedzenie zgodnie z porami roku to najlepsze, co możemy zrobić dla swojego podniebienia, zdrowia, portfela i środowiska naturalnego. Oto kila głównych powód, dla których siegając po owoce i warzywa, nie powinniśmy wybierać pośród wszystkiego, co w supermarketach nęci nas swoim pięknym kolorem.
Każda z roślin ma swój szczególny okres wegetacji. Wtedy wzrasta, rozwija się, daje plon… i przekwita. Ale my chcielibyśmy mieć wszystkiego pod dostatkiem. Stwarzamy więc sztuczne warunki wzrostu, tylko po to, by móc chwycić za brokuła w każdym momencie roku. Obficie je spryskujemy, przewozimy rośliny w chłodniach, często tysiące kilometrów, zrywając je zanim dojrzeją – wszystko po to, aby wytrzymały drogę do celu i w momencie, gdy dojadą do supermarketu były w swojej najlepszej formie.
Bądź sprytny, w tym, jak jesz
Jedzenie sezonowe jest smart, bo oznacza też mniejsze koszty. Pochłania mniej elektryczności, paliwa, a w rezultacie jest z naszej strony przysługą dla środowiska. Uprawianie roślin w naszej szerokości geograficznej, sprawia, że cała energia potrzebna do transportu setek ton warzyw i owoców po prostu nie musi być wykorzystana. Kupując u lokalnych rolników, na targach lub halach, mamy niemal całkowitą pewność, że to, co wyląduje na talerzu, będzie pełnowartościowe.
Wciąż jesz prawie to samo, a potrawy nie mają smaku?
Wykorzystaj metodę najlepszych szefów kuchni. Oni zawsze serwują dania sezonowe i dobrze wiedzą, co jest pełnowartościowe i aromatyczne. Idąc więc za ich przykładem, warto planować posiłki z wykorzystaniem kalendarza owoców i warzyw. To najlepsze rozwiązanie również wtedy, gdy chcemy urozmaicić swój jadłospis.
Mimo, że na pierwszy rzut oka jedzenie w zgodzie z porami roku wydaje się restrykcyjne i zamyka wszelką różnorodność, jest wręcz przeciwnie. Trzeba przyznać, że większość z nas łatwo wpada w monotonię i nie mając pomysłu na obiad, zazwyczaj wybiera te same produkty.
Kalendarz owoców i warzyw pozwala na urozmaicenie dań, a także dostarczenie wielu witamin, których jedząc na przemian pomidora, ogórka i sałatę, nasz organizm nie miałyby szansy przyjąć. To wreszcie pretekst do eksperymentów w kuchni i odkrywania coraz to nowych potraw. Powiedzmy sobie szczerze, ile znamy różnych dań, choćby z dyni, czy buraka?
Zastanawiacie się, po jakie warzywa w danym miesiącu sięgać? Poniżej znajdziecie mała ściągawkę, która pomoże Wam w codziennych zakupach.