W Twojej lodówce często zostają resztki i nie masz pojęcia, co możesz z nich zrobić? Warto wykorzystać dojrzałe warzywa i owoce do stworzenia kolejnych dań. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale także będziesz dbać o środowisko w stylu less waste.
Spis treści
Czy każde zepsute warzywa i owoce trzeba wyrzucać?
Choć to pytanie może wywoływać wiele kontrowersji, okazuje się, że w wielu sytuacjach możemy wykorzystać przejrzałe lub delikatnie uszkodzone warzywa i owoce. Choć są nadszarpnięte czasem i niekoniecznie będą nam smakować na surowo, po ich przetworzeniu, będą ponownie nadawać się do spożycia. I to bez utraty witamin i składników odżywczych!
Zanim przejdziemy do czarowania pomysłów na kreatywne przepisy z zalegającymi w lodówce produktami spożywczymi, pamiętaj o tym, że:
- Pojawienie się pleśni na warzywach i owocach (nawet na skrawku) oznacza, że trzeba je wyrzucić w całości. Niestety, po odkrojeniu wcale nie pozbywamy się niebezpiecznej patuliny. Ta wnika w głąb tkanki (często wraz z innymi drobnoustrojami i toksycznymi substancjami), dlatego nawet jeśli centymetr od pleśni na pozór powierzchnia prezentuje się dobrze, warzywo lub owoc nie nadaje się do spożycia. Może to powodować nieprzyjemne dolegliwości.
- Przejrzałe owoce mogą nie wyglądać atrakcyjnie i średnio sprawdzą się jako świeże śniadanie, deser czy przekąska. Można je jednak wykorzystać do przetworów, np. dojrzałe jabłka do szarlotki, a pomarszczone pomidory do przygotowania przecieru.
- Długo leżące warzywa to genialna baza do stworzenia zup krem, pasztetu czy upieczenia.
Często kwestia świeżości produktów spożywczych leży po stronie odpowiedniego przechowywania i organizacji miejsca w lodówce. Pamiętaj o tym, że na warzywa i owoce, jest przeznaczona specjalna szuflada na dole części chłodzącej. Tam panuje optymalna temperatura oraz wilgotność. Jak opanujesz do perfekcji kwestię przechowywania świeżych ziół, znacznie dłużej będziesz cieszyć się z ich aromatycznego smaku.
Warto też odkryć, które części warzyw i owoców często wyrzucasz do śmietnika, a potem okazuje się, że można było je wykorzystać do przygotowywania posiłków. Sylwia, która na swoim Instagramie @sylwia_majcher_eko promuje ideę zero waste i ekologiczne życie, pokazała, jak można wykorzystać liście i natki warzyw.
Dojrzałe warzywa i owoce też są dobre!
Podczas zakupów na lokalnym targu czy też w supermarkecie, często kierujemy się wyglądem warzyw i owoców. Kiedy na bananie widoczne są brązowe plamki, rezygnujemy na rzecz tych jędrnych i całkowicie żółtych. A to częsty błąd! Dojrzałe owoce są bardziej miękkie i równie pyszne. Po czasie lepiej smakuje też kiwi czy awokado. Tak samo jest w sytuacji, kiedy widzisz brzydkie okazy, np. o nieregularnym kształcie. Często pod taką powierzchnią kryją się witaminy i wartościowe składniki odżywcze. Jeśli ani Ty, ani inny konsument nie wybierze tak wyglądających warzyw i owoców, mogą one trafić do kompostownika, a przecież wszyscy chcielibyśmy przyczyniać się do dbania o środowisko.
Masz dojrzałe warzywa i owoce w lodówce? Wykorzystaj je!
Nasza twórczyni i autorka bloga kulinarnego z kreatywnymi przepisami jedzpysznie.pl, Ania Zyśk, przygotowała ostatnio przepis na mini pączki bananowe. Bez problemu do składników możesz dołączyć dojrzałe owoce zamiast tych lśniących i jędrnych.
Jeśli z kolei w Twojej lodówce zalegają resztki warzyw, których jest zbyt mało do zrobienia kolejnej sałatki, możesz przygotowała drobiowe kotleciki z piekarnika. Taką propozycję znajdziesz na stronie marta-gotuje.pl, którą prowadzi nasza twórczyni. Wystarczy, że połączysz je wraz z filetem z kurczaka, mąką, jajkiem i żółtym serem. Dla aromatu wystarczą podstawowe zioła i obiad gotowy!
https://www.marta-gotuje.pl/drobiowe-kotleciki-z-piekarnika/
Nie warto zapominać też o przetworach! Dojrzałe warzywa i owoce świetnie sprawdzą się do pasteryzacji, a także stworzenia… nalewek. Przejrzyj swoją lodówkę i zobacz, jak możesz wykorzystać swoje produkty.