Przepis na ajerkoniak domowej roboty | Blaber
Przepisy

Przepis na ajerkoniak domowej roboty

przepis na ajerkoniak

Ajerkoniak znany również jako likier jajeczny – to gęsty i słodki alkohol z nutką waniliowego aromatu, który przy odrobinie czasu możesz zrobić sam w domu. Poznaj więc banalnie prosty przepis na jego wykonanie, do którego będziesz potrzebować  jedynie 5 składników!

Trudność: bardzo łatwe

Czas przygotowania: około 20 minut

Składniki:

  • 6 żółtek jaj
  • 250 ml spirytusu ( 1 szklanka)
  • 150 g cukru pudru
  • 250 ml mleka skondensowanego ( 1 szklanka)
  • łyżka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  • Na samym początku rozbij jajka i oddziel żółtko od białka
przepis na ajerkoniak

pinterest.com

  • Teraz do żółtek dodaj cukier puder i ubijaj do momentu uzyskania puszystej, kremowej masy
przepis na ajerkoniak

pinterest.com

  • Do otrzymanej mikstury powoli wlewaj szklankę mleka skondensowanego, a następnie dodaj łyżkę ekstraktu waniliowego
przepis na ajerkoniak

pinterest.com

  • Po dokładnym rozrobieniu składników – stopniowo, cały czas mieszając wlewaj spirytus. Ważne, żebyś robił to powoli, ponieważ nasza gęsta konsystencja może bardzo łatwo się zważyć
przepis na ajerkoniak

pinterest.com

  • Otrzymaną masę przykryj folią, włóż do lodówki i schładzaj minimum godzinę. W tym czasie nasz ajerkoniak znacznie zgęstnieje, lecz jeśli stwierdzisz, że po wyciągnięciu jest za bardzo zbity – ogrzej go w temperaturze pokojowej, by nieco się rozrzedził
przepis na ajerkoniak

pinterest.com

  • Wyjmij go z lodówki i gotowe! Teraz możesz rozkoszować się swoim własnoręcznie wykonanym likierem, lecz musisz wiedzieć, że im dłużej stoi tym lepszy jest w smaku. Ajerkoniak najlepiej trzymać w chłodnym miejscu i spożyć go w ciągu tygodnia

Zobacz również: Przepis na wyśmienitą gorącą czekoladę z dodatkiem czerwonego wina

przepis na ajerkoniak

pinterest.com

Smacznego!

Ajerkoniak to podstawa innych słodkich likierów, więc jeśli masz ochotę na jego bardziej urozmaiconą wersję – możesz do woli łączyć go z innymi smakami. Koniecznie spróbuj z dodatkiem roztopionej czekolady, startego cynamonu oraz kawy.  

(źródło: thekitchn.com, allrecipes.com)

Co Ty na to?
  • Lubię
  • Przesłodkie
  • Zabawne
  • Szok
  • Nie lubię

Komentarze

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Kontynuacja przeglądania oznacza zgodę na ich stosowanie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close