Chyba nie ma osoby, która nie czekałaby na jeden dzień w roku, kiedy to bezkarnie można skosztować wysokokalorycznego pączka z nadzieniem. W ostatni czwartek karnawału można zaszaleć w kuchni i zaskoczyć gości niecodziennymi wypiekami. Jakimi? Sprawdź, jakie słodkości i pączki na Tłusty Czwartek przygotować!
Spis treści
Klasyczne pączki, jednak w nieco innej odsłonie
Choć największym zainteresowaniem cieszą się klasyczne pączki z marmoladą, pysznym zamiennikiem są także pączki serowe. Są to idealne słodkości na Tłusty Czwartek, które zaskoczą Cię swoim rozmiarem oraz smakiem.
Składniki:
- 300 g mielonego twarogu
- 3 średnie jajka
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 krople aromatu waniliowego
- 500 ml oleju do smażenia
- cukier puder do obtoczenia pączków
- W średniej misce umieść twaróg, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość dobrze wymieszaj. Sodę oczyszczoną dodaj przed samym smażeniem pączków. Ponownie wszystko wymieszaj. Pamiętaj, by te składniki były w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj dużą patelnię z wysokim rantem. Wlej olej i dobrze podgrzej.
- Czyste i suche dłonie lekko natłuść olejem. Formuj niewielkie kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Pamiętaj, że w trakcie smażenia pączki lekko urosną.
- Smaż pączki około 6 minut. Po tym czasie wyłów je i połóż na papierowym ręczniku. Na sam koniec obtocz pączki w cukrze pudrze.
Chruściki – klasyka w Tłusty Czwartek
Chruściki to klasyczne wypieki na Tłusty Czwartek, które zna każdy smakosz. Chrupiące, obsypane cukrem pudrem ciastka smakują wyjątkowo, zwłaszcza w ostatnim tygodniu karnawału. Postaw na niecodzienną formę tych słodkości, które nadal będą zachwycały smakiem i aromatem. Nie musisz się już zastanawiać, co zrobić na Tłusty Czwartek. Przepisy na lane chrusty znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 cukier waniliowy
- 200 g mąki
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wódki
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
- Żółtka oddziel od białek i połącz w naczyniu z cukrem waniliowym. Ucieraj do białości. Następnie dodawaj stopniowo mleko, wódkę oraz mąkę i wszystko zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Ubitą pianę przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj ręcznie. Możesz to również zrobić za pomocą miksera. W międzyczasie w rondelku rozgrzej olej.
- Ciasto przełóż do butelki z małym otworem lub użyj szprycy z końcówką do nabijania pączków. Ciasto lej ostrożnie na rozgrzany olej tworząc wzory.
- Smaż lane chrusty z obu stron na rumiano na średnim ogniu.
- Odsącz chrusty na papierowym ręczniku. Po usmażeniu oprósz cukrem pudrem.
Zobacz też przepis na wegańskie faworki i wegańskie pączki!
Pączki na Tłusty Czwartek – postaw na donuty, czyli amerykańskie pączki z dziurką
Jeśli zastanawiasz się co na Tłusty Czwartek zaserwować bliskim, postaw na pączki w nieco innej odmianie. Takie smakołyki na Tłusty Czwartek zyskają fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci.
Składniki na rozczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 60 g cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- 6 małych żółtek
- 100 g rozpuszczonego masła
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 łyżki wódki
- olej do smażenia
- Do miseczki wsyp wszystkie składniki na zaczyn, czyli świeże drożdże, dodaj cukier, letnie mleko oraz mąkę pszenną. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn podwoi swoją objętość.
- Rozpuść 100 g masła i odstaw do przestygnięcia.
- Do misy miksera wlej żółtka, cukier zwykły i wanilinowy. Utrzyj wszystko na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj mąkę, rozpuszczone i ostygnięte masło, rozczyn, letnie mleko i wódkę. Wyrób gładkie ciasto, które w swojej konsystencji będzie nieco rzadsze niż tradycyjne drożdżowe. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość i nie powinno się kleić do rąk.
- Podziel ciasto na równe części, po około 70 g.
- W dłoniach uformuj kulki, a na środku zrób kciukiem dziurkę.
- Przeciśnij wszystkie palce przez dziurkę ciastka, powiększając ją i rozciągając. Odłóż na 30 minut do wyrośnięcia.
- W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Smaż donuty z obu stron na złoty kolor. Wyłóż pączki na papierowy ręcznik. Gdy przestygną, polej je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą, kajmakiem lub oprósz cukrem pudrem. Możesz także dodać posypkę z orzechów lub liofilizowanych owoców.
Zobacz też: Tłusty czwartek 2023. Kiedy obchodzimy, skąd pochodzi tradycja i dlaczego jemy tego dnia pączki?
Mamy nadzieję, że przedstawione chrusty pączki na Tłusty Czwartek zainspirują Cię do upieczenia własnoręcznych słodkości!