Kokos jest pyszny, ma wspaniały aromat i wiele zastosowań. Poznaj kilka świetnych przepisów na dania z kokosem.
Spis treści
1. Ryż po karaibsku
Pyszna wariacja na temat ryżu, łącząca w sobie wiele smaków. Świetnie pasuje do kurczaka albo smażonego tofu, sprawdzi się także jako samodzielny posiłek.
Składniki: 2 szklanki ryżu, puszka mleka kokosowego (400 ml), 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 150 g rodzynek, 2 łyżeczki soli
Przygotowanie: Namocz ryż przez dwie godziny w wodzie, potem przepłucz. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, następnie odsącz. W garnku usmaż na oliwie cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Potem wlej mleko kokosowe i 1,5 szklanki wody, dorzuć ryż oraz sól. Zamieszaj i dodaj rodzynki, ponownie zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż zmięknie, danie będzie gotowe.
2. Ciasteczka kokosowe
Najprostsze z możliwych, a jakie pyszne!
Składniki: 30 dag wiórek kokosowych, 3/4 szklanki cukru (lub ksylitolu), 10 dag masła, 3 jajka, 5 łyżeczek mąki, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie: Roztop w rondelku masło i ostudź je. Wrzuć do miski jajka, cukier, masło, sodę i mąkę. Wymieszaj i formuj z ciasta kuleczki. Obsyp je kokosem i wstaw do piekarnika, po czym piecz w 170 stopniach przez ok. 15 minut. Po wyjęciu jeszcze raz posyp je wiórkami kokosowymi.
3. Napój kokosowy z miętą
Idealne orzeźwienie i źródło witamin. Świetna propozycja na śniadanie lub koktajl po wyczerpującym dniu.
Składniki: 150 ml schłodzonego jogurtu, 100 ml schłodzonego mleczka kokosowego, 50 ml wody gazowanej, świeża mięta, szczypta soli
Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz mięty) wymieszaj dokładnie w shakerze. Udekoruj miętą.
4. Kurczak w kokosie
Zobacz również: Olej kokosowy i pielęgnacja ciała? Jesteśmy na tak
Prosty i szybki przepis na danie obiadowe. Zaskoczysz nim pozytywnie siebie i rodzinę – to miła odmiana po tradycyjnych kotletach. Podaj z sałatką i ryżem.
Składniki: 1 filet z kurczaka, 2 białka, łyżka cytryny, olej do smażenia, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, przyprawy do smaku
Przygotowanie: Fileta umyj, oczyść z błon i pokrój w paski. Skrop cytryną i dopraw tak, jak lubisz najbardziej. Ubij białka na pianę. Obtaczaj mięso po kolei w mące, białku i wiórkach, a następnie smaż z obu stron na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru.
A jakie są Wasze ulubione przepisy na dania z kokosem?
(źródło: pinterest.com, durszlak.pl)